Cea mai veche „fabrică” de sare din vestul Europei, descoperită în Marea Britanie
Cel mai vechi complex de producție a sării din vestul Europei a fost descoperit de arheologi în zona de coastă a comitatului istoric britanic Yorkshire. Datând din urmă cu aproape 6.000 de ani, situl arheologic este cu aproape 2.400 de ani mai vechi decât cea mai timpurie „fabrică” de sare cunoscută de pe teritoriul britanic.
Descoperirea are implicații semnificative asupra datelor cu privire la modul în care funcționa economia în perioada neolitică pe teritoriul străvechi al Marii Britanii și sugerează că aceasta era mult mai amplă și mai eficientă decât se credea anterior. Economia se baza în mod substanțial pe creșterea bovinelor, însă în lipsa sării funcționarea eficientă a acesteia ar fi fost imposibilă, notează Agerpres.
Descoperirea din Yorkshire sugerează, așadar, că primii agricultori din Marea Britanie erau capabili să producă mult mai multă hrană decât se credea anterior. Acest lucru ar fi permis o expansiune mai rapidă a populației, accelerând astfel schimbările sociale și politice.
„Această descoperire schimbă ceea ce cunoșteam despre aspectele esențiale cheie ale economiei din Neolitic... În Marea Britanie, (descoperirea) antedatează producția de sare, un proces industrial extrem de important, cu aproape 2.400 de ani”, a declarat directorul lucrărilor de excavație, Stephen Sherlock, arheolog în cadrul Highways England.
Arheologii care au efectuat excavații în apropiere de Loftus, Yorkshire, au descoperit până în prezent trei cuptoare pentru fabricarea sării și fragmente de zeci de vase ceramice utilizate în acest proces.
„Extragerea sării din apa de mare este o operațiune complexă, consumatoare de timp, ce necesită abilități considerabile. Orice cultură antică de coastă care ar fi stăpânit această tehnologie și-ar fi putut extinde în mod substanțial economia”, a declarat unul dintre specialiștii de top din Marea Britanii în domeniul producției de sare de mare, David Lea-Wilson.
Sarea le-ar fi permis oamenilor din Neolitic să își mărească substanțial producția de carne de vită și de lactate, făcând posibilă conservarea cărnii, potrivit cercetătorilor.
Foto: © Stephen Sherlock / The Independent