Mormânt din perioada dinastiei Tang descoperit la marginea orașului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi (© news.cn)

Ce reprezintă uluitoarele desene murale descoperite într-un mormânt din perioada dinastiei Tang?

📁 Istoria Chinei
Autor: Redacția
🗓️ 18 iulie 2024

Arheologi din nordul Chinei au descoperit un mormânt ai cărui pereți sunt decorați cu uluitoare desene murale ce reprezintă viața de zi cu zi din perioada Dinastiei Tang, care a condus estul Chinei între anii 618 d.Hr și 907 d.Hr., printre care și ceea ce pare a fi o reprezentare a unui bărbat occidental cu părul blond.

Desenele murale prezintă, printre altele, bărbați care treieră grânele și fac tăiței. Unul dintre desenele murale reprezintă un bărbat occidental, cu părul blond și barbă, care probabil că a ajuns în nordul Chinei din Asia Centrală, conform lui Victor Xiong, profesor de istorie la Western Michigan University, care nu a fost implicat în descoperire, relatează Agerpres.

Mormântul a fost descoperit în 2018 în timpul lucrărilor la un drum pe un deal de la marginea orașului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi, dar arheologii au raportat descoperirea doar după ce au încheiat activitatea pe șantierul arheologic.

Mormânt din perioada dinastiei Tang descoperit la marginea orașului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi (© news.cn)

Mormântul ar fi aparținut unui bărbat în vârstă de 63 de ani, mort în anul 736, și soției sale, și este compus dintr-o singură incintă cu pereții din cărămidă, o ușă de acces și un coridor. Scene ale vieții de zi cu zi din perioada Dinastiei Tang decorează pereții camerei mortuare, ușa de acces și coridorul, precum și platforma pe care se află plasat sicriul. Tavanul boltit al camerei este pictat cu reprezentări ale unui dragon și ale unei păsări Phoenix.

Câteva figuri pictate în apropierea ușii de acces reprezintă „portarii” sau paznicii mormântului. Aceștia poartă robe galbene, iar unii dintre ei poartă săbii, conform Xinhua. Alte desene murale descriu peisaje naturale, precum și bărbați care treieră cereale, femei care macină făina, bărbați care fac tăiței și femei care aduc apă de la fântănă.

Bărbații și femeile sunt reprezentați în modul tradițional „sub copac”, stil popular în regiunea Shanxi în acea epocă. După cum sugerează numele, oamenii sunt înfățișați desfășurându-și activitățile cotidiene sub copaci frumos desenați.

Multe dintre personajele acestor desene murale par a reprezenta același bărbat și aceeași femeie, iar arheologii sunt de părere că ar putea fi vorba de cuplul îngropat în acest mormânt. Într-o scenă femeia apare îmbrăcată cu o rochie colorată, în timp ce conduce patru cai alături de un bărbat cu barbă care ține un bici.

Alte desene murale reprezintă munți, copaci și cămile, iar seria de desene din jurul sicriului îl poate reprezenta pe bărbatul îngropat acolo, în diferite stadii ale vieții.

Mormânt din perioada dinastiei Tang descoperit la marginea orașului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi (© news.cn)

De asemenea, conform istoricului Victor Xiong, bărbatul blond, care nu este chinez și care conduce niște cămile, este îmbrăcat în mod distinct.

„Pornind de la trăsăturile sale faciale și stilul hainelor, îl putem identifica drept un 'occidental', probabil un sogdian provenit din Asia Centrală”, conform lui Xiong.

Sogdianii erau negustori care străbăteau Drumul Mătăsii între Asia și Europa și care proveneau din teritoriile Tadjikistanului și Uzbekistanului din prezent.

Foto:  Mormântul din perioada dinastiei Tang descoperit la marginea orașului Taiyuan, capitala provinciei chineze Shanxi (© news.cn)