Ce reprezintă idele lui Martie? jpeg

Ce reprezintă idele lui Martie?

Poate că vă amintiți avertismentul prezicătorului spus lui Iulius Caesar:„Ferește-te de idele lui Marte!”, însă, termenul nu a fost creat de William Shakespeare. Primul calendar roman, care cuprindea zece luni, începând cu Martius (Martie), se credea că ar fi fost creat de regele Romulus în jurul anului 753 î.Hr. La acea vreme, datele erau exprimate în relație cu fazele lunii dintr-o lună de zile, folosindu-se trei indicatori:calende (Kal), none (Non) și ide (Id). Prima faza a lunii, luna nouă, era marcată de calende și însemna prima zi a lunii;primul pătrar la lunii reprezenta, ori ziua a cincea, ori cea de-a șaptea ale lunii și era marcată de none;luna plină reprezenta ziua a 13-a sau a 14-a și era marcată de ide. Idele lui Martie – 15 martie – marca, initial, prima lună plină a noului an.

În timpul Republicii Romane târzii, festivalul anului nou era ținut la idele lui martie când oamenii se strângeau de pe o rază de o milă din afara Romei pe Via Flaminia, pe malurile râului Tibru. Participanții sărbătoreau cu mâncare, vin și muzică și făceau sacrificii pentru zeița romană, Anna Perenna pentru a avea un an nou fericit și prosper. Între anii 222 și 153 î.Hr., idele lui martie însemna, de asemenea, începutul anului consular, când doi consuli aleși anual își ocupau locul de conducători ai republicii.  

În anul 46 î.Hr., după ce s-a consultat cu astronomul din Alexandria, Sosigenes, Iulius Caesar a reformat calendarul prin adăugarea a zece zile în anul de 355 de zile, astfel prima zi a noului an a fost declarată 1 ianuarie, începând cu anul 44 î.Hr. și a introdus anul bisect o dată la patru ani. La scurt timp după aceea, i s-a acordat titlul de Dictator Perpetuus sau « dictator pe viață ». Un grup de senatori romani l-au înjunghiat pe conducător la 15 martie 44 î.Hr, deoarece aceștia erau îngrijorați de puterea din ce în ce mai mare pe care o deținea dictatorul – astfel idele lui  martie legându-se cu asasinarea lui Iulius Caesar pentru totdeauna.