Ce reprezintă cea mai veche pictură rupestră din lume?
Cea mai veche pictură rupestră din lume, cunoscută și datată cu certitudine până în prezent, a fost descoperită pe tavanul unei peșteri de calcar de pe insula indoneziană Sulawesi.
Pictura, creată în urmă cu cel puțin 51.200 de ani, înfățișează trei siluete asemănătoare oamenilor interacționând cu un porc sălbatic.
Cercetătorii au folosit o nouă abordare științifică pentru a determina vârsta minimă a picturii recent descoperite în peștera Leang Karampuang din regiunea Maros-Pangkep a provinciei Sulawesi de Sud, folosind un laser pentru a data un tip de cristal numit carbonat de calciu, care s-a format în mod natural deasupra picturii, relatează Agerpres.
Scena, dominată de reprezentarea unui porc sălbatic printr-un desen cu dimensiunile de 92 cm x 38 cm, care stă în picioare, alături de trei siluete mai mici asemănătoare oamenilor, este pictată într-o singură nuanță cu un pigment roșu închis. În peșteră există și alte desene cu porci.
Cercetătorii au interpretat acea pictură rupestră ca fiind o scenă narativă, ceea ce, potrivit lor, ar face din ea cea mai veche dovadă cunoscută până în prezent a utilizării povestirii în artă.
În pictura din peștera Leang Karampuang, interacțiunea dintre siluetele cu aspect uman și porcul sălbatic, o specie care încă trăiește pe insulă, este oarecum criptică.
„Două dintre aceste figuri țin în mână un fel de obiect și cel puțin una dintre siluete pare să se întindă spre capul porcului. O altă figură este poziționată direct deasupra capului porcului, într-o poziție răsturnată", a declarat arheologul Adam Brumm de la Universitatea Griffith din Australia.
Se cunosc puține lucruri despre oamenii care au creat picturile rupestre din Sulawesi, care ar putea data de la primul val de Homo sapiens care au trecut prin acea regiune, ajungând în cele din urmă în Australia în urmă cu aproximativ 65.000 de ani, în timpul migrației lor din Africa.
Până acum, cea mai veche pictură rupestră cunoscută era cea din peștera Leang Tedongnge, tot din Sulawesi, datând din urmă cu cel puțin 45.500 de ani.
Potrivit cercetătorilor, pictura din peștera Leang Karampuang este anterioară picturilor rupestre din Europa, cea mai veche dintre acestea fiind cea de la El Castillo din Spania, care datează din urmă cu aproximativ 40.800 de ani.
În peștera Maltravieso din Spania există o pictură de mână, realizată cu ajutorul unui șablon și pe care unii oameni de știință au datat-o cu aproximativ 64.000 de ani în urmă, atribuind-o neanderthalienilor. Alți cercetători au contestat însă vârsta picturii și au susținut că aceasta a fost creată de Homo sapiens.
Foto sus: Cea mai veche pictură rupestră din lume, descoperită într-o peșteră din Indonezia (© Dominic Julian / BRIN Google Arts)