Peștera Grotte des Pigeons (Taforalt) din Maroc (© Nicolas Perrault III / Wikimedia Commons)

Ce mâncau ultimii vânători-culegători din Africa?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 mai 2024

Vânătorii-culegători din Africa de Nord au făcut trecerea la o dietă preponderent bazată pe plante în urmă cu 15.000 de ani, cu câteva mii de ani înainte de apariția agriculturii, conform unui studiu publicat în Nature Ecology & Evolution.

„Este un fapt general acceptat că vânătorii-culegători consumau cantități mari de carne până la apariția agriculturii și că abia atunci au început să exploateze resursele vegetale”, a explicat Zineb Moubtahij, autorul principal al studiului, citat de Agerpres.

Însă, analiza mormintelor preistorice din Maroc sugerează un scenariu complet diferit pentru vânătorii-culegători din zona în care se află în prezent Magreb, în urmă cu între 25.000 și 10.000 de ani.

Una dintre aceste comunități ocupa în urmă cu 15.000 - 13.000 de ani peștera Grotte des Pigeons (Taforalt) din nord-estul Marocului, unul dintre cele mai vechi cimitire din Africa”.

Începute la sfârșitul anilor 1940, săpăturile din acest sit cu mai multe niveluri arheologice au scos la lumină „ornamente din scoici cu o vechime de 82.000 de ani, unul dintre cele mai vechi cranii trepanate (și) cel mai vechi ADN fosil din Africa”.

Pentru a afla ce mâncau, cercetătorii au analizat dinții a șapte indivizi cu ajutorul unei noi metode de studiere a izotopilor, inclusiv cei ai zincului, un metal ingerat din hrană și ale cărui urme rămân în smalțul dentar.

Analiza dinților și a osemintelor de copii a relevat, de asemenea, înțărcarea pe bază de proteine animale, înainte de vârsta de un an, o vârstă deosebit de precoce pentru vânători-culegători.

Alimentația acestei populații consta din fasole, linte și ovăz sălbatic și ghinde de stejar, resturi din acestea fiind găsite în peșteră - în cantități mai mici comparativ cu oasele de animale, deoarece se conservă mai puțin bine.

Studiul avansează ipoteza unei reduceri a efectivelor în rândul faunei locale, în special a oilor cu coamă, intens exploatate, ceea ce ar fi condus la creșterea consumului de plante cu mai bine de 7.000 de ani înainte de domesticirea unor specii de plante și de animale.

Peștera Grotte des Pigeons (Taforalt) din Maroc (© Nicolas Perrault III / Wikimedia Commons)