Catacombele Boto┼čaniului, un mister r─âmas neelucidat jpeg

Catacombele Boto┼čaniului, un mister r─âmas neelucidat

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Adrian ┼×orodoc

Majoritatea ├«ncep din Centrul Vechi, ├«ns─â nu s-a stabilit nici p├ón─â acum unde ajung. Comuni┼čtii au construit peste ele blocuri ┼či au ├«ngropat definitiv istoria cu betoane.

Despre tunelurile de sub Boto┼čani circul─â tot felul de legende. La aceast─â or─â nimeni nu poate spune c├ót de adev─ârate sunt aceste pove┼čti. Chiar ┼či  arheologii, singurii care au studiat catacombele,   le clasific─â legende urbane pentru c─â nu de┼úin suficiente date ┼či probe despre ele.  Centrul Vechi al ora┼čului este ├«mp├ónzit de aceste galerii subterane, construite pe dou─â sau trei niveluri. Nu de pu┼úine ori caldar├ómul din Centru s-a l─âsat din cauza beciurilor ascunse sub el.

Legende urbane valabile ┼či ast─âzi

Chiar anul trecut, ├«n imediata apropiere a Bisericii Uspenia, strada s-a surpat ├«n urma unor ploi, iar ├«n urm─â a r─âmas un crater prin care se putea observa bolta imens─â din c─âr─âmid─â ro┼čie a unui beci. Cum ├«n zon─â se executau lucr─âri de reabilitare a cl─âdirilor istorice, petru ca acestea s─â nu fie oprite de un eventual ┼čantier arheologic, gaura a fost astupat─â repede de constructori. Legendele s-au creat odat─â cu ├«nceperea demol─ârilor masive, care au avut loc din anii ÔÇÖ70, c├ónd au fost contruite primele blocuri comuniste. Prima descoperire important─â a fost f─âcut─â c├ónd s-a lucrat la ridicarea magazinului general.

image

Au fost demolate mai multe pr─âv─âlii evreie┼čti din Centrul Vechi, iar c├ónd s-a s─âpat pentru funda┼úie constructorii au dat peste un labirint de beciuri din c─âr─âmid─â ┼či piatr─â, care se ├«ntindea pe trei niveluri. Speria┼úi de hrubele scoase la iveal─â de cupele excavatoarelor, muncitorii nu au mai vrut s─â lucreze. S─âp─âturile au fost continuate cu de┼úinu┼úi de la Penitenciarul din Boto┼čani. Pu┼čc─âria┼čii ar fi g─âsit ├«n beciuri butoaie cu vin care era  at├ót de vechi ├«nc├ót se solidificase ┼či ar─âta ca o  gelatin─â. Unii de┼úinu┼úi ar fi m├óncat gelatina de vin, crez├ónd c─â-i marmelad─â ┼či au fost sco┼či cu greu din hrube de be┼úi ce erau.

image

ÔÇ×Se spune  c─â ar fi beciuri care pornesc din centrul ora┼čului ┼či se termin─â ├«n  Bariera Ia┼čului, lungi de kilometri ┼či construite paralel cu Calea Na┼úional─â. Ar mai fi o leg─âtur─â cu Biserica Pop─âu┼úi, care ├«n secolul al XV-lea a fost curte domneasc─â. P─ârerea mea c─â sunt doar legende urbane. Ca arheolog pot confirma doar c─â exist─â beciuri ├«n zon─â, construite ┼či pe trei niveluri, dar care nu comunic─â ├«ntre ele sau pot comunica doar accidentalÔÇť, este de p─ârere Daniel Ciuc─âl─âu, arheolog la Muzeul Jude┼úean de Istorie din Boto┼čani.

ÔÇ×Nimeni dintre arheologii care le-au studiat nu a confirmat c─â aceste galerii sunt at├ót de lungi. Ele erau folosite de negustorii vremii pe post de camer─â frigorific─â. Nu are nicio logic─â s─â comunice pentru c─â s-ar fi furat unul pe altulÔÇť, precizeaz─â Ciuc─âl─âu. Pe de alt─â parte, arheologii nu pot nici s─â exclud─â c─â nu ar fi existat aceste tuneluri. Toate documentele istorice legate de existen┼úa catacombelor au ars ├«n marele incendiu din 1887, care a mistuit toate cl─âdirile din Centru. ├Än locul lor ┼či peste galeriile de beciuri medievale au fost ridicate actualele cl─âdiri din Centrul Vechi. ÔÇ×Nu mai exist─â niciun document sau hart─â. Au ars odat─â cu cl─âdirileÔÇť, a mai spus Ciuc─âl─âu.