Cât de înalți erau strămoșii ”giganți” ai chinezilor?
Arheologii chinezi au descoperit mai multe morminte străvechi în provincia Shandong din nord-estul țării, care demonstrează că, în urmă cu 5.000 de ani, această regiune era locuită de oameni neobișnuit de înalți.
Din 2016, arheologii au excavat ruinele a 104 de locuințe și 205 de morminte din așezarea Jiaojia aflată în Jinan, capitala provinciei Shandong. Relicvele aparțin culturii Longshan, o civilizație neolitică străveche din zona de mijloc și de jos a Fluviului Galben.
Măsurătorile efectuate asupra osemintelor arată că cel puțin un bărbat avea o înălțime de peste 1,9 metri, iar alții depășeau înălțimea de 1,8 metri.
”Deveniți deja agricultori, oamenii aveau o alimentație diversificată și bogată și ca urmare aspectul lor fizic s-a schimbat” afirmă Fang Hui, director al Școlii de istorie și cultură din cadrul Universității Shandong.
Bărbații cei mai înalți au fost descoperiți în morminte de dimensiuni mai mari. Probabil că aceștia aveau un statut social mai înalt și acces la o hrană de calitate superioară. Reprezentanții culturii Longshan cultivau mei și creșteau porci.
Pe tot parcursul istoriei Chinei, localnicii din Shandong au avut o înălțime superioară. Confucius (551-479 î.Hr.), despre care se spune că avea circa 1,9 metri înălțime, s-a născut în această regiune. În 2015, , înălțimea medie a bărbaților cu vârsta de 18 ani din Shandong era de 1,753 metri, superioară mediei naționale de 1,72 metri, relatează Agerpres.