Căsuțe tradiționale din Maramureș, transformate într-un muzeu viu
Un număr de 12 căsuțe tradiționale din Breb, Maramureș, vor fi reabilitate în cadrul unui program derulat de consiliul Județean, în parteneriat cu primăria Ocna Șugatag, de care aparține satul Breb. Contractul de finanțare a fost deja semnat și au demarat lucrările la prima casă.
Proiectul este primul din țară de acest fel și vizează reabilitarea celor 12 case tradiționale, alese din totalul de 24 care au fost inițial selectate pentru acest proiect. Patru dintre cele 12 case sunt încă locuite de bătrâni singuri, iar acestea, precum și celelalte opt, vor putea fi vizitate, fotografiate și filmate de către turiști.
Valoarea totală a proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale Județului Maramureș.
Primarul comnei, Ioan Oanea, spune că se alocă câte 60.000 euro pentru reabilitare.
Primul proiect de acest fel din țară
„A fost primul proiect din țară de acest fel. Condiția a fost ca acele căsuțe să aibă minim 80 de ani, sunt căsuțe tradiționale. Am semnat contractul de finanțare și apoi, în colaborare cu Ordinul Arhitecților, Filiala Nord Vest, am început efectiv proiectarea din punct de vedere arhitectural și tehnic. S-a finalizat proiectarea, s-a făcut achiziția de lucrări și urmează să înceapă lucrările”, a explicat el.
De altfel, la prima căsuță au început lucrările, este vorba despre o veche casă parohială din Breb.
„Noi, primăria, am ales inițial 24 de case, dar fondurile au fost doar pentru 12. Apoi Consiliul Județean și cu reprezentanți ai muzeului și ai Ordnului Arhitecților au selectat 12. La fiecare casă se alocă cam 60.000 de euro. Se reabilitează tradițional, se respectă arhitectura tradițională în ce privește acoperișul, șatra (cerdacul n.red.), poarta, împrejmuirea. Sunt anumite elemente care sunt diferite la fiecare casă, în funcție de situația existentă”, a mai arătat primarul.
Urmează și alte localități
Patru dintre casele alese sunt locuite de câte un bătrân singur, iar celelalte sunt proprietate privată, nelocuite, iar moștenitorii sunt plecați fie în străinătate, fie în alte orașe.
„Obiectivul este ca aceste case să poată fi vizitate, fotografiate și filmate de către turiști, dar nu vor fi activități economice. Vizitarea caselor nu va fi cu taxă, deci nu vor exista beneficii financiare”, a mai menționat primarul.
Într-o etapă următoare a proiectului vor mai fi identificate alte patru localități în care vor fi reabilitate gospodării în scop turistic.
Localitatea Breb este unul dintre cele mai căutate sate din Marmaureș, atât datorită faptului că aici se găsește un mare număr de căsuțe tradiționale, cât și asocierii cu numele regelui Charles al III-lea, care deținea acolo două căsuțe prin intermediul unei fundații.
Sursa: adevarul.ro