Întoarcerea de la Moscova a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în ianuarie 1945 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 53/1945)

Casa din Galați în care a locuit Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ce s-a întâmplat după moartea liderului comunist

📁 Comunismul in România
🗓️ 25 aprilie 2023

În Valea orașului Galați, până în 1973, Pe strada Griviţei, la casa cu numărul 35, se putea vedea o placă memorială unde scria: „Aici a locuit Gheorghiu Dej”. După moartea liderului comunist, a fost transformată în casă de citit în colectiv.

Casa în care a locuit Gheorghe Gheorghiu-Dej a rămas în picioare până prin anii ’80. Placa agățată de poartă a dispărut în momentul când Nicolae Ceauşescu a hotărât să demoleze Casa Muzeu.

Casa Muzeu nu era foarte frumoasă, dar nu trebuia să arate bine în perioada aceea. „Gheorghiu Dej a fost în relaţii strânse cu familia Teodorescu, care locuia la nr. 33. După ce a murit a fost foarte criticat şi trecut în anonimat, iar casa s-a transformat într-o casă de citit în colectiv. Aici se citea ziarul. Mai târziu a fost demolată", a povestit o localnică. 

Portretul lui Dej, atârnat la poartă

Un alt localnic a povestit pentru „Adevărul” că portretul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a stat atârnat la poartă până în 1975. „Într-o zi de 23 august, un domn care era responsabilul străzii, un anume Ionescu, a venit să vadă casa memorială. Doamna Teodorescu, care locuia la nr. 33, a ieşit la poartă şi i-a spus responsabilului străzii: «Domnule Ionescu, cade Gicu!»”

Casa din Galaţi în care a locuit Dej (foto: Muzeul de Istorie Galaţi)
Casa din Galaţi în care a locuit Dej (foto: Muzeul de Istorie Galaţi)

Este cunoscut faptul că Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut legături strânse cu orașul Galați. În anul 1926, s-a angajat ca muncitor la „Societatea de Tramvaie", apoi ca electrician la atelierele CFR. La Uzina Mecanică îl cunoaşte pe Jan Teodorescu, la care va locui o vreme în gazdă pe strada Griviţei. Tot în această perioadă se îndrăgostește de Maria Alexe, fata unui sifonar din Galaţi cu care se va căsători. Cu această femeie a avut două fete: Vasilica, fiica preferată, şi Constantina ((Tanţa).

Maria Alexe era considerată o femeie frumoasă pentru acele vremuri. Imediat după nuntă, cei doi tineri căsătoriți au primit din partea tătălui miresei  o casă în apropiere de Port, zona centrală a orașului Galați la acea vrem.

Fotografie făcută de fotograful Casei Regale la nunta lui Dej (foto: Arhiva MIPP)
Fotografie făcută de fotograful Casei Regale la nunta lui Dej (foto: Arhiva MIPP)

Mariajul lor nu a durat foarte mult, însă. Din cauza „ieşirilor comuniste”, a fost mutat disciplinar la Dej. Soţia lui a refuzat să-l însoţească și aici are loc ruptura definitivă dintre cei doi. În 1933, fata sifonarului îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un funcţionar public din Galaţi.

Gheorghe Gheorghiu-Dej nu poate trece ușor acest incident, ci, din contră, rămâne cu o mare sete de revanşă. Ura mici meşteşugari şi a interzis, când a ajuns la putere, orice iniţiativă privată. De asemenea, niciun funcţionar care a lucrat în vechiul regim nu a mai rămas pe poziţie cu el la putere. Toţi au fost înlocuiţi cu semi-analfabeţi din rândurile ţărănimii şi muncitorimii.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: Gheorghe Georghiu-Dej, la întoarcerea de la Moscova, în ianuarie 1945 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 53/1945)