Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. Foto: Twitter

Care a fost cauza scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2022

O anchetă preliminară asupra avariilor la cele două gazoducte Nord Stream în zona economică exclusivă daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a anunţat poliţia din Copenhaga.

Investigaţii suplimentare cu privire la avarierea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză vor fi conduse în comun de poliţia din Copenhaga şi Serviciul danez de securitate şi informaţii, informează Agerpres.

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major.

Primele imagini cu avariile de la Nord Stream

Ziarul suedez Expressen a publicat primele imagini cu avariile suferite de gazoductele Nord Stream, după scurgerile cauzate de „explozii puternice“, relatează adevarul.ro.

Expressen a precizat că înregistrările video, filmate luni, arată cum peste 50 de metri din conductă lipsește sau este îngropată sub fundul mării, iar pe fundul mării pot fi observate rupturi lungi care duc până la conducta spartă.

„Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros în modul în care vedem” a declarat pentru Expressen Trond Larsen, operator de drone la compania norvegiană Blueye Robotics.

Larsen, care a pilotat drona submersibilă care a capturat înregistrarea video, a mai spus că se poate vedea și „un impact foarte mare pe fundul mării în jurul conductei”.

Cele două conducte Nord Stream au fost avariate de explozii sub Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie, provocând patru scurgeri.

În imaginile publicate de ziarul suedez Expressen, poate fi observată o ruptură masivă în conducta Nord Stream 1, la 80 de metri adâncime, pe fundul Mării Baltice.

Foto sus: Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream (foto: Twitter)