Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. Foto: Twitter

NATO monitorizează situația scurgerilor de gaz de la conductele Nord Stream

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 septembrie 2022

Alianța Nord-Atlantică monitorizează îndeaproape situația scurgerilor de gaze la conductele Nord Stream și Nord Stream 2, se precizează într-o declarație a NATO publicată marți în urma întâlnirii secretarului general al organizației, Jens Stoltenberg, cu membrii fracțiunii Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Stoltenberg a spus că NATO monitorizează îndeaproape situația din Marea Baltică. Membrii alianței studiază scurgerile de gaze de la ambele gazoducte Nord Stream și fac, de asemenea, schimb de informații cu Finlanda și Suedia.

În timpul zilei de marți, presiunea a scăzut imediat în trei linii ale gazoductelor Nord Stream și Nord Stream 2 care mergeau din Federația Rusă în Germania. S-au înregistrat scurgeri de gaze în apropiere de insula daneză Bornholm. Potrivit primelor estimări, motivul pentru aceasta ar putea fi un sabotaj, relatează adevarul.ro.

Operatorul de gazoducte Nord Stream AG consideră că distrugerea este fără precedent, spunând că nu este încă posibil să se estimeze timpul de depanare.

Nord Stream și Nord Stream 2 erau conducte de gaz complet gata de funcționare. Aprovizionarea cu gaz prin primul a fost oprită periodic pentru lucrări de reparații și întreținere, a căror certificare este complicată în condițiile sancțiunilor occidentale. Certificarea celui de-al doilea gazoduct a fost oprită de Germania pe 22 februarie, iar o zi mai târziu, din cauza evenimentelor din Ucraina, Statele Unite au impus sancțiuni operatorului proiectului Nord Stream 2 AG.

Citește și:

Scurgeri de gaze „fără precedent” din Nord Stream. Rusia nu exclude un sabotaj

Scurgeri de gaze din conductele Nord Stream: Kievul denunţă „un atac terorist planificat” de Moscova

Ce se știe despre scurgerile de gaz de la Nord Stream

Foto sus: Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream (foto: Twitter)