Capturaţi, executaţi sau compromişi: CIA admite că a pierdut zeci de informatori în ultimii ani jpeg

Capturaţi, executaţi sau compromişi: CIA admite că a pierdut zeci de informatori în ultimii ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 octombrie 2021

Zeci de informatori CIA au fost capturaţi, ucişi sau compromişi în ultimii ani de agenţiile de spionaj rivale se arată într-o telegramă trimisă la sediile CIA din toată lumea şi menită să fie un avertisment îngrijorător pentru ofiţerii care se ocupă cu recrutarea agenţilor, potrivit unor surse informate citate de New York Times, relatează adevarul.ro.

Este vorba de o notă scurtă şi neobişnuită despre numărul de spioni ai SUA executaţi de agenţii de informaţii din China , Rusia, Iran şi în special Pakistan. Mesajul enumeră probleme precum subestimarea capacităţii agenţiilor rivale, munca neîngrijită şi prioritizarea „misiunii în faţa securităţii”. Pe de altă parte, ţările în care operează ofiţerii CIA dezvoltă instrumente tot mai avansate de urmărire şi identificare precum scanările biometrice, recunoaşterea facială şi tehnologiile de piratare, punând în dificultate misiunile de contrainformaţii din centrul muncii agenţiei americane.

Mesajul este adresat ofiţerilor de caz din prima linie, responsabili de recrutarea spionilor pentru SUA, şi denotă recunoaşterea unei situaţii îngrijorătoare în contextul în care CIA îşi mută atenţia de la contraterorism la capacitatea de gestionare a surselor. Potrivit unor persoane familiare cu documentul, scopul telegramei este îndemnarea ofiţerilor CIA să ia problema în propriile mâni şi să aibă grijă mai eficient de informatori pentru a nu-i expune în misiuni prea riscante sau executate precipitat.

„Până la urmă nimeni nu e tras la răspundere când lucrurile merg prost cu un agent. Uneori apar lucruri asupra cărora nu avem control, dar sunt şi circumstanţe în care se lucrează cu superficialitate, neglijent, iar cei din poziţii superioare nu sunt chemaţi niciodată să dea explicaţii”, spune Douglas London, un fost ofiţer CIA. Într-o carte despre recrutare şi „arta pierdută a informaţiilor americane”, el spune că mutarea atenţiei CIA spre operaţiunile paramilitare a erodat caăacitatea tradiţională de a lucra cu spionii în condiţii de siguranţă.

Citeste mai mult: adev.ro/r0l9q5