Candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, în pericol   Scrisoare deschisă adresată CGMB jpeg

Candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, în pericol - Scrisoare deschisă adresată CGMB

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 23 ianuarie 2016

Candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este în pericol. Primaria Municipiului București dorește reorganizarea ARCUB, instituția mandatată să pregătească dosarul de candidatură, din serviciu public de cultură în instituție de spectacole. Proiectul de hotărâre urmează să fie votat marți, 26 ianuarie 2016. Acest lucru limitează drastic atribuțiile ARCUB și face practic imposibilă gestionarea candidaturii orașului București la titlul de CEaC 2021. Tot ce s-a făcut în prima etapă a candidaturii va fi pierdut!

Peste 25 de artiști, profesori universitari și manageri culturali, membri ai echipei București 2021, au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților, prin care cer ca proiectul de hotărâre să nu fie votat, iar Consiliul General să își asume candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, așa cum reiese din documentele semnate de liderii partidelor politice din București.

Pentru mai multe informații, vă invităm la conferința de presă care va avea loc luni, 25 ianuarie, începând cu ora 11.00, la ARCUB, în strada Lipscani 84-90. Vor fi prezenți semnatarii scrisorii deschise, reprezentanți ai instituțiilor culturale din București, precum și ai mai multor asociații civice, comunitare și culturale.

Atașată este scrisoarea deschisă transmisă astăzi către autorități. În scurtă vreme va fi disponibilă și o petiție online care cere CGMB să nu voteze proiectul de hotărâre.

Către:Primarul General Interimar al Municipiului BucureștiConsiliul General al Municipiului BucureștiDirecția de Cultură a Primăriei Municipiului BucureștiDirecția de Management a Resurselor Umane din cadrul Primăriei Municipiului București

Scrisoare deschisă

Ref. Procesul de candidatură al Municipiului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii2021 și proiectul de Hotărâre pentru reorganizarea ARCUB-modificarea anexelor 15a) și 15b) din Hotărârea CGMB nr 305 din 2013 privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă 77 din 2013

Semnatarii şi semnatarele acestei scrisorii au aflat cu surprindere de existența pe site-ul Primăriei Generale a Capitalei http://www4.pmb.ro/wwwt/l52/hotarari/061.pdf, a unui Proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ARCUB, ce propune transformarea instituției din serviciu public de cultură în „instituție de spectacole de proiecte”, conform Ordonanței 21/2007, proiect ce urmează a fi votat în plenul ședinței Consiliului General al Capitalei din 26.01.2016.În calitate de membri ai echipei extinse București 2021 și ai grupului de lucru Curatorium (format dintr-un număr important de artiști, manageri și experți culturali, urbaniști, arhitecți, reprezentanți ai sectorului cultural independent), care a avut un rol determinant în elaborarea și în susținerea dosarului de candidatură București 2021/ Orașul In-vizibil în fața juriului format din experți internaționali și români desemnați de Comisia Europeană, dorim să vă informăm următoarele:

1.    Propunerea de reorganizare în timpul procesului de candidatură a instituției mandatate de către Consiliul General al Municipiului București prin Hotarârea CGMB 40 din 27 februarie 2014, să gestioneze acest proces afectează și pune iremediabil în pericol candidature orașului, în cea de-a doua fază a competiției.

2.    Prin propunerea de reorganizare a instituției în acest moment, acesteia îi sunt limitate în mod drastic atribuțiile, făcând imposibilă gestionarea unui proiect de anvergura CapitalăEuropeană a Culturii.

3.    Calendarul activităților pentru cea de-a doua fază a candidaturii este întârziat, cu riscul major de a compromite complet şi imerediabil şansele pe care Bucureştiul le are încâştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. Partenerii și colaboratorii implicați în acest proiect nu pot demara activitățile propuse.

4.    Situația care decurge din această inițiativă încalcă angajamentele asumate prin:-semnarea Protocoalelor de colaborare pentru organizarea unui cadru de lucru care să faciliteze procesul de elaborare a dosarului de candidatură a Bucureştiului (anexate), semnate de către liderii partidelor politice din București ce compun CGMB, Primăria Generală și de Sector -susținerea candidaturii prin prezența directă a Primarului General Interimar RăzvanSava și a Consilierei Generale Cristina Nicolescu la prezentarea dosarului în fața juriului european, în calitate de reprezentanți ai autorităților publice locale, în data de 8.12.2015.Astfel, considerăm că neasumarea angajamentelor de către reprezentanții PMB duce la încălcarea regulamentului concursului, potrivit căruia acest proiect trebuie să beneficieze de sprijin politic transpartinic.

5.    Prin demararea procesului de reorganizare în acest moment crucial pentru finalizareacandidaturii Bucureștiului pentru Capitală Europeană a Culturii 2021, se blochează practic procesul demarat de ArCuB în februarie 2014 și se compromite caracterul participativ, solidar și transparent care a stat la baza elaborării dosarului de candidatură și care a fost unul dintre punctele forte care au dus la selectarea Bucureștiului pe lista scurtă.

Dorim să menționăm că în procesul de adoptare a proiectului de hotărăre făcut public pe site-ul PMB nu au fost consultaţi actorii implicati in dosarul de candidatură, artiştii şi operatorii culturali sau cetăţenii Bucureştiului, direct vizaţi de aceste schimbări.Având în vedere cele de mai sus, solicităm membrilor CGMB:1. Respingerea în plenul ședinței de marți, 26 ianuarie 2016, a proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ARCUB.2. Punerea pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CGMB prezentarea proiectului de candidatură a orașului București 2021 și adoptarea unei decizii în Consiliul General princare se asumă continuarea procesului de candidatură de către echipa desemnată în 27 februarie 2014. Prezentarea va fi făcută de echipa care alături de Primarul General al Municipiului București a fost prezentă și a susținut candidatura în fața juriului Comisiei Europene.Dorim să menționăm că o decizie favorabilă proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ARCUB şi de schimbare a managementului instituției, în ședința de marți, îi face pe membrii CGMB și pe Primarul General Interimar Răzvan Sava direct răspunzători de compromiterea definitivă a șanselor Bucureștiului în competiția CEaC 2021.Adresăm această scrisoare în nume propriu și în numele organizațiilor care au fost implicate în procesul de candidatură pentru București 2021.Semnatarii şi semnatarele scrisoriiProf Dr Vintilă Mihăilescu, Antropolog cultural şi manager culturalAnamaria Vrabie, economist specializată în economie urbană şi dezvoltare economică localăSvetlana Cârstean, poetă şi curatorCodruţa Cruceanu, istoric de artăCosmin Manolescu, artist şi manager culturalAntigona Silvia Rogozea, manager cultural și expert în strategie culturalăNicoleta Biţu, activistă drepturile omului şi manager proiecte romiTeodor Frolu, arhitect si antreprenor industrii creativeMihaela Vasile, manager culturalSabina Baciu, manager cultural, director executiv Asociatia ORICUMOana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru participare PublicăVera Marin, preşedinte Asociaţia pentru Tranziţie UrbanăAndrei Crăciun, preşedinte Asociaţia ViraAsist. univ. dr. Ioana Ciocan, curatorAdrian Schiop, scriitorCătălin Varbiu, manager culturalAndreea Buzec, Director executiv FPDL-Fundația Parteneri pentru Dezvoltare LocalăNoemi Salanțiu-fondatoare EdgeRydersAlexandra Ștef-Global Shaper (Bucharest Hub)Miruna Tîrcă-Președinte Asociația KomunitasSilviu Marcu-Președinte Asociația S.E.G.M.E.N.T.Cătălin Crețu, compozitor, artist multimedia, cercetător științific la UNMBMihnea Florea, Președinte Asociatia LindenfeldVlad Viski, Președinte Asociația MozaiQCristi Borcan, arhitect Asociația studioBasarAlex Axinte, arhitect Asociația studioBasar