Când au început oamenii să cultive viţă de vie sălbatică?
Cultivarea diferitelor ecotipuri de viţă de vie sălbatică s-a produs concomitent, cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în Asia de Vest şi Caucaz, ceea ce a condus la obţinerea strugurilor de masă şi de vin, conform unui studiu realizat de 89 de cercetători din China şi alte ţări.
Potrivit studiului, soiurile de viță de vie „din Asia de Vest s-au răspândit în Europa odată cu primii fermieri, au trecut prin introgresiune (formare de noi specii prin hibridare - n.r.) cu vechile ecotipuri sălbatice din occident şi, ulterior, s-au diversificat de-a lungul rutelor de migraţie umană în muscat şi strămoşii unici ai strugurilor de vin occidentali, până la sfârşitul Neoliticului”, informează Agerpres.
Dong Yang, profesor la Universitatea Agricolă Yunnan, şi echipa sa au adunat aproximativ 5.000 de resurse genetice asociate soiurilor de struguri din toată lumea şi au petrecut trei ani completând analiza genomului şi cartografiind genomul de referinţă al viţei de vie cultivate.
Foto sus: Dionis, zeul vinului în mitologia greacă, și mama lui, Semele, reprezentați pe o cupă ateniană din secolul al VI-lea î. Hr. (© Carlo Raso / Flickr)