Când au fost inventate tehnicile de pescuit sofisticate?
Arheologii sud-coreeni au descoperit într-o peşteră din comitatul Jeongseon, din estul țării, mai multe indicii care i-au făcut să afirme că tehnicile de pescuit sofisticate erau utilizate în urmă cu 29.000.
Arheologii au descoperit 14 pietre din calcar, care erau inserate în plase de pescuit pe post de greutăţi. Datarea acestor descoperiri cu carbon 14 a condus la o adevărată surpriză: pescuitul cu plasă se practica în peninsula Coreea în urmă cu 29.000, cu aproximativ 19.000 de ani mai devreme decât se știa până acum.
Acelaşi tip de greutăţi, pietre folosite pentru a face plasele de pescuit să se scufunde, au mai fost descoperite în prefectura Fukui din Japonia şi în oraşul Cheongju din Coreea de Sud. Însă acele pietre proveneau din neolitic, fiind utilizate în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.
”Această descoperire ne face să credem că oamenii din Paleoliticul Superior pescuiau într-o manieră foarte activă pentru a supravieţui”, a precizat Han Chang-gyun, directorul muzeului Universității din Yonsei, citat de Agerpres.
Greutățile din calcar, care cântăresc între 14 şi 52 de grame şi au diametre cuprinse între 37 şi 56 de centimetri, prezintă mici şanţuri, vizibile, săpate pentru a permite inserarea lor în plase de pescuit ce erau folosite pentru prinderea micilor peşti din râurile puţin adânci, a explicat acelaşi cercetător.
Înainte de această descoperire, cele mai vechi instrumente de pescuit cunoscute erau niște cârlige cu o vechime 23.000 de ani, găsite pe o insulă din sudul Japoniei.
Foto sus: Pescuit cu plasă reprezentat pe un mozaic roman din Basilica Aquileia