Când au domnit primii faraoni? Cea mai recentă ipoteză.
O echipă de oameni de ştiintă şi arheologi a reuşit să schiţeze o cronologie mai exactă pentru primii opt faraoni egipteni. Până de curând nu exista o documentare solidă referitoare la perioada extrem de timpurie a Egiptului, incluzând şi procesul care a rezultat în formarea statului egiptean.
Cronologia Egiptului în perioada 4500-2800 a.Hr. a fost rescrisă folosind modele matematice care combină noile datări cu radiocarbon cu informaţiile arheologice deja analizate. S-au obţinut peste 100 de noi datări pentru mostre de păr, os şi plante descoperite în diverse situri, printre care morminte de regi şi necropole adiacente. Rezultatele cercetării au fost publicate în Proceedings of Royal Society A.
Egiptul a fost primul stat teritorial unificat sub sceptrul unui singur conducător, iar noile dovezi sugerează că procesul de unificare a avut loc mult mai devreme decât se presupunea.
Până acum, cercetătorii s-au bazat numai pe informaţiile arheologice, dar modelele matematice aplicate de echipa mixtă au restabilit cele mai probabile date pentru domnia fiecărui faraon. Aceste date au o marjă de eroare de până la 32 de ani, deci o probabilitate de 68%. Noua cronologie are în vedere durate care s-ar conforma cu speranţa de viaţă pentru acei oameni.
Adesea se spune că statul egiptean ar fi început odată cu domnia lui Aha. Potrivit noului model, cel mai probabil l-am putea încadra undeva între 3111 şi 3045 a.Hr. De asemenea, modelul ne arată că perioada predinastică – când locuitorii de la Nil au început să se stabilească în aşezări permanente şi să se ocupe cu agricultura – a fost de fapt mai scurtă decât ne-am fi aşteptat. Perioada predinastică fusese plasată în timp în jurul anului 4000 a.Hr, dar noua cercetare o duce mai târziu, la 3800-3700 a.Hr., extinzând în schimb neoliticul care a precedat-o.
Unul dintre principalii cercetători din acest studiu, Dr. Michael Dee de la Laboratorul de Arheologie al Universităţii din Oxford, ne spune:“Originile Egiptului sunt de căutat cu o mie de ani înainte de ridicarea piramidelor, de aceea ne-am bazat până acum doar pe dovezi arheologice pentru a înţelege cum s-a dezvoltat puternicul stat. Acum, noul studiu ne oferă o redatare care rescrie cronologia primilor conducători dinastici ai Egiptului, sugerând că statul s-a format mult mai repede decât am considerat iniţial”.
Primii faraoni ai Egiptului au fost, în ordine succesivă, Aha, Djer, Djet, regina Merneith, Den, Anedjib, Semerkhet şi Qa’a. Ar fi stăpânit un teritoriu care coincide în linii mari cu Egiptul de azi, cu graniţe formale la Aswan în sud, la Mediterana în nord şi în fâşia Gaza în est.
Materialele organice din necropolele asociate perioadelor badariană şi nagadiană, precum şi primei dinastii, au fost datate folosind the Oxford Radiocarbon Accelerator Unit (ORAU), toate mostrele provenind din colecţii muzeale din Europa şi America de Nord, dar şi din cercetările recente din Gaza. Studiul a fost condus de profesorul Christopher Bronk Ramsey, directorul ORAU, în colaborare cu University College London şi Universitatea de la Cranfield.
Sursa:University of Oxford