Când au ajuns primii oameni în Australia?
Oamenii au ajuns în nordul Australiei în urmă cu peste 65.000 de ani, devansând cu 5.000 de ani estimările anterioare ale cercetătorilor, potrivit unui studiu recent.
Antropologii și arheologii au păreri împărțite în ceea ce privește data sosirii primilor oameni pe continentul australian. Precedentele estimări oscilau între 60.000 și 45.000 de ani. Începând din 2015, arheologii coordonați de profesorul Chris Clarkson, de la Universitatea Queensland, au descoperit în situl Madjedbebe din nordul Australiei circa 11.000 de obiecte fasonate de oameni, inclusiv unelte din piatră tăiată, pietre de măcinat și topoare, vechi de 65.000 de ani, relatează Agerpres.
”Situl conține cel mai vechi topor montat pe un ax din lume, cele mai vechi instrumente de măcinat din Australia și elemente ascuțite din piatră, șlefuite cu finețe, ce putea fi folosite ca vârfuri de lance”, a explicat profesorul Chris Clarkson.
Rezultatele studiului implică și faptul că oamenii au ajuns pe continent înainte de extincția megafaunei australiene, respectiv canguri de 450 de kilograme, wombați (o specie de marsupial) la fel de mari ca rinocerii, șopârle cu lungimi de opt metri, păsări la fel de înalte ca oamenii și broaște țestoase de mărimea unor automobile. Peste 85% din animale au dispărut până în urmă cu 45.000 de ani.