Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale  (foto: Tim Maloney)

Când a avut loc prima amputare chirurgicală din istorie?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2022

Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale a fost descoperită la un schelet dintr-o peșteră din Indonezia, arată un studiu ce schimbă istoria medicinei, conform paleontologului Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia.

Oamenii de știință au căzut, în general, de acord în ceea ce privește asocierea apariției primelor practici medicale cu revoluția neolitică din urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când agricultura și adoptarea unei vieți sedentare au dat naștere unor probleme de sănătate necunoscute anterior.

Însă, excavarea rămășițelor umane cu o vechime de cel puțin 31.000 de ani, în partea indoneziană a insulei Borneo, aduce informații noi, dezvăluind că vânătorii-culegători au practicat chirurgia cu mii de ani mai devreme decât se estima, informează Agerpres.

Osemintele a fost descoperite în 2020, în impozanta peșteră calcaroasă Liang Tebo, cunoscută pentru picturile sale rupestre. Scheletului nu îi lipsea decât partea de jos a piciorului stâng.

Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale  (foto: Tim Maloney)

Extremitatea osului rămas indica o tăietură „dreaptă, oblică, ce se poate observa privind prin os”, a spus Tim Maloney la o conferință de presă.

Aspectul ar fi fost mai puțin regulat dacă amputarea ar fi fost provocată de o cădere sau de atacul unui animal. Aceste dovezi indică faptul că nu a fost vorba despre o amputare accidentală, ci despre o adevărată alegere medicală.

Și mai surprinzător, pacientul pare să fi supraviețuit între șase și nouă ani după intervenție, conform semnelor de refacere osoasă, observabile la microscop.

„Acest lucru presupune o cunoaștere aprofundată a anatomiei umane, a sistemului muscular și vascular”, se arată în studiu. Persoanele care l-au operat pe tânărul adolescent au trebuit să „curețe, să dezinfecteze și să panseze în mod regulat rana” pentru a preveni orice sângerare postoperatorie sau infecție ce puteau duce la deces.

Până în prezent, cea mai veche dovadă a unei asemenea intervenții chirurgicale data din urmă cu 7.000 de ani, descoperită în 2010, într-un sit neolitic din Franța (Seine-et-Marne). Era vorba despre amputarea unui braț la un bărbat vârstnic.

Foto: Tim Maloney