Buzduganul lui Ioan de Hunedoara, refăcut de Alexandru Podea Foto Alexandru Podea si Ziarul duminical jpg

Buzduganul lui Ioan de Hunedoara, refăcut după 127 de ani

Două buzdugane de fier ridicate în cinstea lui Ioan de Hunedoara și oștenilor săi au dispărut după ce au vegheat timp de un secol drumurile prin Pasul Vulcan și Porțile de Fier ale Transilvaniei. Un artist plastic din Hunedoara a reclădit unul dintre monumente.

Buzduganul lui Ioan de Hunedoara a fost reclădit, după 127 de ani, de artistul plastic Alexandru Podea din Hunedoara.

Două buzdugane de fier au fost amplasate în 1896 la poalele Pasului Vulcan și în satul Zeicani, la intrarea în Porțile de Fier ale Transilvaniei, ca omagiu adus lui Ioan de Hunedoara și vitejilor săi.

Monumentele simbol ale celor două trecători au rămas timp de aproape un secol repere turistice ale Hunedoarei, însă au fost distruse de așa-ziși naționaliști și au dispărut apoi fără ca autoritățile locale și de anchetă să se preocupe de soarta lor.

Buzduganul lui Ioan de Hunedoara, reclădit

Alexandru Podea, președinte al filialei din Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici, a realizat, la scară de unu pe unu, macheta și postamentul sub formă de clopot al unuia dintre cele două buzdugane dispărute.

„Este o reinterpretare a monumentului care a stat în istoria pământului hunedorean timp de peste o stă de ani. Pe postamentul monumentului cu înălțimea totală de aproximativ patru metri vor fi puse și inscripțiile care redau textul original de pe vechea plachetă a buzduganelor, de această dată nu doar în limba maghiară, ci și în română, sârbă și în engleză. Macheta va fi expusă în perioada următoare la Hunedoara, cel mai probabil, la Galeria de Artă. Iar dacă va fi realizat și monumentul, mi-aș dori să fie expus tot în Hunedoara”, spune artistul plastic Alexandru Podea.

Recent, Alexandru Podea a realizat și o statuie care îl înfățișează pe părintele Arsenie Boca, expusă în prezent în fața Galeriei de Artă din Hunedoara.

Monumentul, ce reprezintă de asemenea un mulaj din ghips care poate fi turnat apoi ca statuie de metal, îl înfățișează pe fostul călugăr în picioare, privind în jos, într-o ipostază asemănătoare celei imortalizate într-o fotografie de la începutul anilor ’40, în vremea în care părintele Arsenie Boca a slujit ca diacon la Mănăstirea Brâncoveanu (localitatea Sâmbăta de Sus, Brașov), din Munții Făgăraș.

Află povestea celor două buzdugane pe adevarul.ro