Bucăți din catedrala gotică a Cetății Oradea, descoperite în timpul unor săpături
Bucăți din catedrala gotică a Cetății Oradea, cel mai important loc de pelerinaj pe plan european pe la 1400, au fost descoperite în timpul lucrărilor de amenajare a Cetății Oradea. Mai mult, în Corpul A al cetății, cel mai mare și mai încărcat de istorie, degajările de pământ și moloz au eliberat o parte a beciului Corpului A, inaccesibil mai bine de două secole proprietarilor și potențialilor vizitatori
"Evacuarea pământului şi a molozului din subsolul Corpului A al Cetății Oradea, pentru a se putea reface structura iniţială, a adus lucrătorilor şi specialiştilor arheologi şi istorici unele plăcute surprize. Astfel, în cazul lucrărilor din partea sudică a corpului A, în zona holului estic s-a redescoperit vechea boltă a subsolului, spaţiu ce are o coborâre continuă spre sud", spune Dumitru Sim, manager în cadrul proiectului de reabilitare a forțăreței. Acesta s-a dovedit, spun specialiştii, a fi intrarea sudică a subsolului pricipal de sub corpul A, având o pereche în oglindă spre partea nordică a acestei aripii. Mai mult, în momentul golirii intrării, muncitorii și arheologii au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale. "Acesta a fost distrus de mai multe ori, în perioada construcţiei subsolului corpului A, dar şi cu ocazia modificării intrării la sfârşitul secolului XVIII-lea. În pământul reumplut s-au mai descoperit fragmente architectonice sculptate din perioada gotică, fragmente de rozetă, unele de dimensiuni şi greutăţi considerabile, plăci de paviment din cărămidă, puţină ceramică târzie", mai spune Dumitru Sim.
Potrivit sursei citate, bucățile de piatră aparţin catedralei gotice din Cetatea Oradea, acea clădire ecleziastică căreia, pe 25 august 1401, i se acorda un privilegiu şi era ridicată, de către Papa Bonifaciu al IX-lea, la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind practic unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic pe plan european. În catedrala din cetate sau în cimitirul ei, au fost înmormântate 7 capete încoronate:Ladislau I, Andrei al II-lea, Ștefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul, regina Beatrix, regina Maria și regele-împărat Sigismund de Luxemburg. În 1367, a fost înmormântată și Elisabeta, soția ducelui Wladislaw de Opole, palatinul Ungariei, fiica lui Nicolae Alexandru Basarab.
Fragmente renascentiste
Intrarea sudică a fost desfinţată cu ocazia reconstrucţiei corpului B în 1881-1883. Ea a fost umplută până la boltă cu pământ excavat din construcţia noii aripi sud-vestice, solul conţinând piese mai ales de la sfârşitul secolului XIX-lea. "Până la ora actuală s-a reuşit eliberarea intrării pe o lungime de aproximativ 10 metri, de aceea considerăm că unele descoperiri vor mai avea loc. Din punct de vedere stilistic, majoritatea pietrelor profilate sunt fragmente renascentiste care aparţin clădirilor construite în stil renascentist în secolele XVI-XVII şi doar 30% fragmente gotice aparţinând clădirilor laice şi eclesiastice din secolele XIV-XVI existente în perimetrul cetăţii episcopale medievale. Artefactele, în funcţie de spectaculozitatea şi rezonanţa lor istorico-artistică, vor sta la baza colecţiei ce va alcătui Lapidariumul muzeului", a explicat Dumitru Sim.
Bani europeni pentru cetate
Primăria Oradea a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea Cetății Oradea și introducerii ei în circuitul turistic ca și complex cultural turistic european. În prima etapă, care se derulează până în 2015, municipalitatea orădeană a primit o finanțare de peste 36 de milioane de lei, prin), Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Lucrările la Corpul A al inelului princiar din cetate au început în 2010. Aici va fi amenajat Muzeu al Cetăţii şi Municipului Oradea. "Din cele 8 corpuri de clădire care fac obiectul prezentului proiect în implementare, cu siguranţă Corpul A este cel mai mare, încărcat de istorie, dar şi cel mai spectaculos, bogat în elemente de arhitectură şi artă", a declarat managerul de proiect.