Buc─â╚Ťi din catedrala gotic─â a Cet─â╚Ťii Oradea, descoperite ├«n timpul unor s─âp─âturi jpeg

Buc─â╚Ťi din catedrala gotic─â a Cet─â╚Ťii Oradea, descoperite ├«n timpul unor s─âp─âturi

Buc─â╚Ťi din catedrala gotic─â a Cet─â╚Ťii Oradea, cel mai important loc de pelerinaj pe plan european  pe la 1400, au fost descoperite ├«n timpul lucr─ârilor de amenajare a Cet─â╚Ťii Oradea. Mai mult, ├«n Corpul A al cet─â╚Ťii, cel mai mare ╚Öi mai ├«nc─ârcat de istorie, degaj─ârile de p─âm├ónt ╚Öi moloz au eliberat o parte a beciului Corpului A, inaccesibil mai bine de dou─â secole proprietarilor ╚Öi poten╚Ťialilor vizitatori

123 0 jpg jpeg

"Evacuarea p─âm├óntului ┼či a molozului din subsolul Corpului A al Cet─â╚Ťii Oradea, pentru a se putea reface structura ini┼úial─â, a adus lucr─âtorilor ┼či speciali┼čtilor arheologi ┼či istorici unele pl─âcute surprize. Astfel, ├«n cazul lucr─ârilor din partea sudic─â a corpului A, ├«n zona holului estic s-a redescoperit vechea bolt─â a subsolului, spa┼úiu ce are o cobor├óre continu─â spre sud", spune Dumitru Sim, manager ├«n cadrul proiectului de reabilitare a for╚Ť─âre╚Ťei. Acesta s-a dovedit, spun speciali┼čtii, a fi intrarea sudic─â a subsolului pricipal de sub corpul A, av├ónd o pereche ├«n oglind─â spre partea nordic─â a acestei aripii. Mai mult, ├«n momentul golirii intr─ârii, muncitorii ╚Öi arheologii au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale. "Acesta a fost distrus de mai multe ori, ├«n perioada construc┼úiei subsolului corpului A, dar ┼či cu ocazia modific─ârii intr─ârii la sf├ór┼čitul secolului XVIII-lea. ├Än p─âm├óntul reumplut s-au mai descoperit fragmente architectonice sculptate din perioada gotic─â, fragmente de rozet─â, unele de dimensiuni ┼či greut─â┼úi considerabile, pl─âci de paviment din c─âr─âmid─â, pu┼úin─â ceramic─â t├órzie", mai spune Dumitru Sim.

Potrivit sursei citate, buc─â╚Ťile de piatr─â apar┼úin catedralei gotice din Cetatea Oradea, acea cl─âdire ecleziastic─â c─âreia, pe 25 august 1401, i se acorda un privilegiu ┼či era ridicat─â, de c─âtre Papa Bonifaciu al IX-lea, la rangul bisericilor San Marco din Vene┼úia ┼či Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind practic unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic pe plan european. ├Än catedrala din cetate sau ├«n cimitirul ei, au fost ├«nmorm├óntate 7 capete ├«ncoronate:Ladislau I, Andrei al II-lea, ╚śtefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul, regina Beatrix, regina Maria ╚Öi regele-├«mp─ârat Sigismund de Luxemburg. ├Än 1367, a fost ├«nmorm├óntat─â ╚Öi Elisabeta, so╚Ťia ducelui Wladislaw de Opole, palatinul Ungariei, fiica lui Nicolae Alexandru Basarab.

Fragmente renascentiste

Intrarea sudic─â a fost desfin┼úat─â cu ocazia reconstruc┼úiei corpului B ├«n 1881-1883. Ea a fost umplut─â p├ón─â la bolt─â cu p─âm├ónt excavat din construc┼úia noii aripi sud-vestice, solul con┼úin├ónd piese mai ales de la sf├ór┼čitul secolului XIX-lea. "P├ón─â la ora actual─â s-a reu┼čit eliberarea intr─ârii pe o lungime de aproximativ 10 metri, de aceea consider─âm c─â unele descoperiri vor mai avea loc. Din punct de vedere stilistic, majoritatea pietrelor profilate sunt fragmente renascentiste care apar┼úin cl─âdirilor construite ├«n stil renascentist ├«n secolele XVI-XVII ┼či doar 30% fragmente gotice apar┼úin├ónd cl─âdirilor laice ┼či eclesiastice din secolele XIV-XVI existente ├«n perimetrul cet─â┼úii episcopale medievale. Artefactele, ├«n func┼úie de spectaculozitatea ┼či rezonan┼úa lor istorico-artistic─â, vor sta la baza colec┼úiei ce va alc─âtui Lapidariumul muzeului", a explicat Dumitru Sim.

12 3 jpg jpeg

Bani europeni pentru cetate

Prim─âria Oradea a ob╚Ťinut finan╚Ťare european─â pentru reabilitarea Cet─â╚Ťii Oradea ╚Öi introducerii ei ├«n circuitul turistic ca ╚Öi complex cultural turistic european. ├Än prima etap─â, care se deruleaz─â p├ón─â ├«n 2015, municipalitatea or─âdean─â a primit o finan╚Ťare de peste 36 de milioane de lei, prin), Programul Opera┼úional Regional 2007-2013.

Lucr─ârile la Corpul A al inelului princiar din cetate au ├«nceput ├«n 2010. Aici va fi amenajat Muzeu al Cet─â┼úii ┼či Municipului Oradea. "Din cele 8 corpuri de cl─âdire care fac obiectul prezentului proiect ├«n implementare, cu siguran┼ú─â Corpul A este cel mai mare, ├«nc─ârcat de istorie, dar ┼či cel mai spectaculos, bogat ├«n elemente de arhitectur─â ┼či art─â", a declarat managerul de proiect.