Blat pe ruinele Hotelului Dacia. Autoritățile se prefac că amendează, miliardarul Țânțaș se preface că lucrează. În hotel a nins!
Drama clădirii monument situată în centrul orașului Satu Mare, Hotelul Dacia, simbolul orașului Satu Mare, și-a consumat un nou episod. Ultimul control efectuat pe șantierul abandonat de proprietarul clădirii, miliardarul Vasile Țânțaș, a revelat un dezastru de proporții uluitoare. Infiltrațiile de apă au ajuns până la parter, iar la etajele superioare a nins, titrează Adevărul.ro
La doi ani de la sistarea lucrărilor de reabilitare (martie 2010), din grandiosul hotel, medaliat cu aur la un concurs european de arhitectură desfășurat la Viena în 1910, au mai rămas relativ întregi doar zidurile exterioare. Ultimul control efectuat la sfârșitul lunii februarie în incinta imobilului deținut de socieatea Dacia SA, la care au participat reprezentanți din Primărie, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și Poliția Satu Mare a scos la iveală un dezastru de proporții.Vezi aici imagini cu hotelulPotrivit procesului verbal întocmit la finalul intervenției, membrii comisiei de control au constatat că din acoperiș lipsesc țigle, fapt care a permis apei să se infiltreze până la parter și să compromită astfel puținele lucrări efectuate în incintă în perioada 2008-2010. Dezastrul nu se oprește aici. În cursul iernii, în clădirea monument istoric a nins. Zăpada s-a adunat pe luminatorul care străjuia fostul restaurant din sala mare de la parter și pe planșeul de la etajul întâi. Infiltrațiile au compromis elementele decorative și ornamentale din sala mare și hol, iar stâlpii au fost invadați de igrasie.
Controlul din 25 februarie, la care a participat și Radu Hosu, directorul societății Dacia, a fost demarat după o serie de notificări emise de Primărie către instituțiile amintite și proprietar, prin care s-a solicitat luarea de măsuri de conservare a cădirii.Miliardarul Țânțaș, protejatul autorităților localeÎn procesul verbal de control nu se face nicio mențiune cu privire la eventuale sancțiuni aplicabile proprietarului, societatea Dacia S.A., sau firmei executante, Beny Alex Negrești Oaș, ambele controlate de miliardarul Vasile Țânțaș. Oșanul nu a fost tras la răspundere nici în calitate de patron al firmei executante, inspectorii de control închizînd ochii la dezastru, dar nici în calitate de proprietar al imobilului, pentru degradarea căruia răspunde în mod direct, conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Potrivit legii, „paza, întreținerea, conservarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentelor istorice revine proprietarului“. Conform Hotărârii de Guvern 766/1997, care stabilește un set de regulamente pentru calitatea în construcții, proprietarul imobilului „are obligația de a urmări compotarea construcției, de a efectua intervențiile în timp pentu a preveni degradarea monumentului, cu scopul de a menține starea tehnică a construcției“.Autoritățile închid ochiiSocietatea care deține imobilul și firma executantă și-au ignorat obligațiile legale, însă autoritățile au închis ochii și nu au aplicat sancțiuni. Concomitent, Primăria Satu Mare a decis să prelungească termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare stabilit în autorizația de construire din 2008. Societatea Beny Alex Negrești-Oaș are timp, conform noului termen, să încheie lucrările până la sfârșitul anului 2012, o prelungire de un an.Procesul verbal încheiat în urma controlului stipulează, în încheiere, o serie de noi obligații și termene impuse societăților Dacia și Beny Alex pentru conservarea imobilului. Firmele au fost obligate să asigure, în termen de 30 de zile, paza și protejarea obiectivului, locuit la începutul iernii de boschetari, curățarea zăpezii din interior (rezolvată de încălzirea vremii), completarea țiglelor lipsă de la acoperiș și dirijarea apelor pluviale, care acum se scurg și băltesc în imobil, spre exterior. Societatea Beny Alex trebuie să stabilească, până la sfârștul lunii aprilie, un grafic de execuție a lucrărilor în termenul prevăzut de autorizația de construire, sfârșitul acestui an. Cu alte cuvinte, Țânțaș trebuie să facă în nouă luni cât n-a făcut în patru ani.
DISTRUGERE FĂRĂ RĂSPUNDEREGheorghe Toduț, reprezentantul Direcției pentru Cultură în echipa care a inspectat șantierul, explică de ce miliardarul Țânțaș nu a fost sancționat. „Foarte multe variante nu sunt, proprietarul are obligația să întrețină lucrarea, dar daca nu are bani, noi nu avem prea multe variante coercitive la adresa lui. (...) E greu de dovedit că proprietarul a distrus o anumita componentă, el spune că, din contră, a făcut proiectul ca să salveze și să reabiliteze imobilul“a declarat Toduț pentru „Adevărul“. Reprezentanții ISC nu au dorit să comenteze situația, îndemnându-ne să discutăm cu conducerea centrală a instituției de la București. Primarul Iuliu Ilyes afirmă că societatea Beny Alex nu are în momentul de față capacitatea financiară sa finalizeze reabilitarea. „Prioritare sunt acum lucrările de conservare. Clădirea a ajuns într-o situație nesigură și se degradează. Problema de reluare a lucrărilor de reabilitare e complicată, dacă n-are bani, nu-l putem noi obliga pe Țânțaș să aibă, dar il putem obliga să execute lucrările de conservare”afirmă primarul.De la demararea marilor proiecte pe care le derulează la Satu Mare, reabilitarea hotelului Dacia și a ștrandului municipal, investiții evaluate inițial la peste 15 milioane de euro, Țânțaș a fost ținut pe brațe de autorități. Miliardarul a scăpat fără sancțiuni după intervenția neautorizată asupra Pasajului „Ștefan Ruha“ din vecinătatea hotelului Dacia, unde a construit ilegal un „tavan” planșeu, înjumătățind înălțimea pasajului și distrugându-i arhitectura. Oficiali din ISC susțin că miliardarul trebuia amendat cu un milliard de lei vechi. Țânțaș a beneficiat din plin de clemența consilierilor locali și în proiectul de reabilitare a ștrandului termal din municipiu, de asemenea înghețat, primind două prelungiri ale termenelor de execuție.