Biserică medievală descoperită în județul Timiș / FOTO jpeg

Biserică medievală descoperită în județul Timiș / FOTO

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 28 august 2019

Campania arheologică a Muzeului Național al Banatului, desfășurată în situl de la fosta Mănăstire cisterciană din Igriş, județul Timiș, una dintre cele mai importante din Regatul Maghiar medieval, s-a încheiat cu descoperirea unei biserici mai vechi decât biserica mănăstirii.

În campania arheologică din anul 2019, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș prin alocarea unui buget de 180.000 lei (din 2016 până în prezent), s-au efectuat cercetări în partea de vest a transeptului bisericii unde s-au descoperit ruinele și fundația unei biserici mai vechi decât biserica mănăstirii fondate în anul 1179, informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

Igris 3 jpg jpeg

Până acum nu au existat nici un fel de informații cu privire la existența la Igriș a unei biserici anterioare fondării mănăstirii cisterciene. În interiorul și în jurul acestei biserici au fost descoperite morminte cu ciste din cărămidă și țiglă, dar și monede și inele din bronz, fragmente de coloane, fragmente ceramice și sticlă și chiar o monedă din aur, bizantină, de pe vremea împăratului Ioan al III-lea Vatatzes, bătută la Magnesia, care este o monedă contemporană cu perioada în care regele Andrei al II-lea a domnit în Regatul Ungariei.

Igris jpg jpeg

Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1179 şi ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei va continua și în anii următori alături de Institutul de Arheologie al Universității Catolice „Peter Pazmany” din Budapesta și de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București.

Igris 4 jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului