Biserica de lemn din Boz, restaurată cu fonduri europene / FOTO
Vechea biserică a satului Boz, județul Hunedoara, va fi reabilitată prin fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectul depus de preotul Dacian Popescu, sprijinit de arhitecții unei fundații, a obținut finanțare prin Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală, pentru un proiect de peste 250.000 de euro.
Din 2014, preotul Dacian Popescu a făcut primele demersuri pentru a obține fonduri europene pentru restaurarea bisericii de lemn a satului Boz, comuna Brănișca. Ajutat de Fundația ProPatrimonio, preotul a întocmit proiectul de salvare a bisericii monument istoric „Restaurarea și valorificarea bisericii de lemn cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din satul Boz”.
După mai multe încercări de a obține o finanțare pentru restaurarea bisericii construită în anul 1701, preotul a reușit atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală, sub-măsura 7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Proiectul are o valoare de peste 250.000 de euro.
”Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a evaluat proiectul de restaurare a bisericii și, în urma acestei evaluări, l-a selectat ca eligibil pentru finanțare. Urmând toate procedurile privind depunerea documentelor necesare a fost semnat contractul de finanțare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – 5 Vest Timișoara, iar în perioada imediat următoare vor începe lucrările de restaurare”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.
Proiectul vizează reabilitarea interiorului bisericii, a structurii de lemn și a icoanelor vechi de trei secole. Este primul proiect de restaurare a unei biserici din vestul țării finanțat prin PNDR.
”Acest proiect câștigat de Parohia Boz este unic la nivelul Regiunii Vest, lucru lăudabil. Părintele paroh Dacian Popescu a depus un efort consistent pentru a accesa această finanțare europeană”, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Preotul din Boz vrea să mai depună un proiect și pentru o altă biserică monument din comuna Brănișca.
„În momentul de față mai avem, din fericire, în derulare finalizarea proiectului tehnic pentru biserica monument istoric din Târnăvița, un monument de categorie A din secolul al XVII-lea. De îndată ce se va întocmi proiectul tehnic, cu sprijinul arhitecților, vom căuta o sursă de finanțare”, a declarat Dacian Popescu.
Vezi aici mai multe fotografii!
În ultimii patru ani, preotul, sprijinit de fundația Pro Patrimonio și cu ajutorul unor fonduri obținute dintr-o donație, a restaurat acoperișul bisericii monument istoric.