Biserica de lemn din Boz, restaurat─â cu fonduri europene / FOTO jpeg

Biserica de lemn din Boz, restaurat─â cu fonduri europene / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Adevarul.ro
­čŚô´ŞĆ 21 februarie 2017

Vechea biseric─â a satului Boz, jude╚Ťul Hunedoara, va fi reabilitat─â prin fonduri de la Uniunea European─â. Proiectul depus de preotul Dacian Popescu, sprijinit de arhitec╚Ťii unei funda╚Ťii, a ob╚Ťinut finan╚Ťare prin Programul Na╚Ťional pentru Dezvoltarea Rural─â, pentru un proiect de peste 250.000 de euro. 

Din 2014, preotul Dacian Popescu a f─âcut primele demersuri pentru a ob╚Ťine fonduri europene pentru restaurarea bisericii de lemn a satului Boz, comuna Br─âni╚Öca.  Ajutat de Funda╚Ťia ProPatrimonio, preotul a ├«ntocmit proiectul de salvare a bisericii monument istoric ÔÇ×Restaurarea ╚Öi valorificarea bisericii de lemn cu hramul Sf├óntul Mare Mucenic Gheorghe┬╗ din satul BozÔÇŁ.

Dup─â mai multe ├«ncerc─âri de a ob╚Ťine o finan╚Ťare pentru restaurarea bisericii construit─â ├«n anul 1701, preotul a reu╚Öit atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Na╚Ťional pentru Dezvoltarea Rural─â, sub-m─âsura 7.6 ÔÇô Investi╚Ťii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Proiectul are o valoare de peste 250.000 de euro. 

ÔÇŁAgen╚Ťia pentru Finan╚Ťarea Investi╚Ťiilor Rurale a evaluat proiectul de restaurare a bisericii ╚Öi, ├«n urma acestei evalu─âri, l-a selectat ca eligibil pentru finan╚Ťare. Urm├ónd toate procedurile privind depunerea documentelor necesare a fost semnat contractul de finan╚Ťare cu Centrul Regional pentru Finan╚Ťarea Investi╚Ťiilor Rurale ÔÇô 5 Vest Timi╚Öoara, iar ├«n perioada imediat urm─âtoare vor ├«ncepe lucr─ârile de restaurareÔÇŁ, a informat Episcopia Devei ╚Öi Hunedoarei.

Proiectul vizeaz─â reabilitarea interiorului bisericii, a structurii de lemn ╚Öi a icoanelor vechi de trei secole. Este primul proiect de restaurare a unei biserici din vestul ╚Ť─ârii finan╚Ťat prin PNDR. 

ÔÇŁAcest proiect c├ó╚Ötigat de Parohia Boz este unic la nivelul Regiunii Vest, lucru l─âudabil. P─ârintele paroh Dacian Popescu a depus un efort consistent pentru a accesa aceast─â finan╚Ťare european─âÔÇŁ, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purt─âtorul de cuv├ónt al Episcopiei Devei ╚Öi Hunedoarei.

Preotul din Boz vrea s─â mai depun─â un proiect ╚Öi pentru o alt─â biseric─â monument din comuna Br─âni╚Öca. 

ro hd boz wooden church 1 jpg jpeg

 ÔÇ×├Än momentul de fa╚Ť─â mai avem, din fericire, ├«n derulare finalizarea proiectului tehnic pentru biserica monument istoric din T├órn─âvi╚Ťa, un monument de categorie A din secolul al XVII-lea. De ├«ndat─â ce se va ├«ntocmi proiectul tehnic, cu sprijinul arhitec╚Ťilor, vom c─âuta o surs─â de finan╚ŤareÔÇŁ, a declarat Dacian Popescu. 

Vezi aici mai multe fotografii!

├Än ultimii patru ani, preotul, sprijinit de funda╚Ťia Pro Patrimonio ╚Öi cu ajutorul unor fonduri ob╚Ťinute dintr-o dona╚Ťie, a restaurat acoperi╚Öul bisericii monument istoric.

Citește mai multe amănunte pe adevărul.ro