Birouri peste un cimitir din secolul XVIII în Bistriţa jpeg

Birouri peste un cimitir din secolul XVIII în Bistriţa

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Florina Pop

O firm─â din Bistri┼úa a primit certificat de urbanism pentru ridicarea unei cl─âdiri multifunc┼úionale ├«ntr-un cartier central al ora┼čului, f─âr─â ca Prim─âria s─â ┼čtie c─â ├«n zon─â a existat un cimitir. Un profesor de istorie are documente serioase care atest─â existen┼úa a dou─â cimitire ├«n zon─â ┼či cere oprirea oric─âror lucr─âri ├«ntr-un loc pe care ├«l nume┼čte ÔÇ×sanctuar al bistri┼úenilor".

Iosif Uil─âcan, un dasc─âl de istorie din ora┼č, a scris un studiu despre cimitirele din Bistri┼úa, prilej cu care a descoperit c─â pe locul unde s-a construit prima biseric─â rom├óneasc─â a ora┼čului ┼či unde a existat pe vremuri un cimitir se vor face construc┼úii. "Am depus ast─âzi o sesizare la Prim─âria Bistri┼úa ├«n numele Asocia┼úiei Profesorilor de Istorie din jude┼úul Bistri┼úa-N─âs─âud prin care atrag aten┼úia asupra unei situa┼úii grave. Un loc din acest ora┼č, unde s-a construit prima biseric─â rom├óneasc─â, ├«ntre anii 1790-1792, este destinat s─â ajung─â, nu un punct de reper ├«n istoria rom├ónilor bistri┼úeni, ci unul ├«n care ├«┼či va face apari┼úia o oarecare construc┼úie de beton. Nu inten┼úion─âm s─â intr─âm ├«n polemic─â cu nimeni ┼či nu avem nimic cu cei care au locuit ori au cump─ârat acolo. Vrem doar s─â nu se construiasc─â peste un cimitir", spune profesorul Uil─âcan.

Terenul cu pricina se afl─â pe strada Crinilor, ├«ntre o cas─â ┼či o gr─âdini┼ú─â, iar dasc─âlul de istorie afirm─â c─â are documente serioase ├«n acest sens, acte vechi care sunt p─âstrate la Direc┼úia Jude┼úean─â a Arhivelor Na┼úionale Bistri┼úa-N─âs─âud.

Dou─â cimitire ┼či o biseric─â din secolul al XVIII-lea

Profesorul sus┼úine c─â prima biseric─â rom├óneasc─â din ora┼č a fost construit─â ├«ntre anii 1790-1792, iar cimitirul acesteia este atestat ├«n registrul Parohiei Greco-Catolice Bistri┼úa ├«n 1799 ┼či apare men┼úionat ├«n toate inventarele parohiale p├ón─â ├«n anul 1940. ÔÇ×├Än inventarul parohiei din anul 1894 sunt atestate, ├«n acel loc, dou─â ┼úin┼úirimuri (cimitire): unul ├«n spatele ┼či ├«n dreapta bisericii, cel─âlalt ├«nspre actuala strada a Crinilor", sus┼úine Uil─âcan, care a┼čteapt─â un r─âspuns de la Prim─ârie pentru sesizarea f─âcut─â. Unul dintre cimitire exist─â ┼či ast─âzi, iar pe cel─âlalt s-au construit case dup─â 1948.

Tot ├«n 1948, propriet─â┼úile biserice┼čti au trecut ├«n proprietatea statului, iar de atunci, spa┼úiul de pe Crinilor a schimbat proprietarii, care au construit case. Acestea au fost cump─ârate de omul de afaceri bistri┼úean Marius Negrea care inten┼úioneaz─â s─â ridice o cl─âdire multifunc┼úional─â.

image

Birouri pe Crinilor

Marius Negrea spune c─â ┼čtie de existen┼úa unui singur cimitir, cel de l├óng─â terenul s─âu, ┼či nu de dou─â, cum sus┼úine profesorul Uil─âcan. Negrea d─â asigur─âri c─â nu va construi cl─âdirea de birouri peste un cimitir. ÔÇ×├Änainte s─â m─â apuc de construc┼úii am primit aviz de la Protopopiat. Tot prin acel aviz m─â oblig s─â amenajez cimitirul existent pe banii mei, care, ├«n mod normal, ar trebui str─âmutat de acolo. Dac─â se dore┼čte, m─â ocup ┼či de str─âmutare", sus┼úine Marius Negrea.

Acesta inten┼úioneaz─â s─â construiasc─â pe strada Crinilor o cl─âdire multifunc┼úional─â cu dou─â etaje unde vor fi amenajate birouri ┼či, poate, un spital privat. Terenul a costat 800.000 de euro.

Prim─âria nu ┼čtia de cimitir

Arhitectul Prim─âriei Bistri┼úa, Monica Popa, sus┼úine c─â nu ┼čtia c─â pe acel teren pentru care s-a eliberat un certificat de urbanism ├«n vederea ridic─ârii unei cl─âdiri multifunc┼úionale cu birouri era pe vremuri un cimitir. ÔÇ×Dac─â sesizarea profesorului se va dovedi, vom solicita s─â se efectueze cercet─âri arheologice. Vom cerceta situa┼úia", afirm─â arhitectul.