Azi este Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului jpeg

Azi este Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2018

Marți, în România, este Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită prin lege, în 2004.   În timp ce președintele Klaus Iohannis îi va decora pe 14 dintre supraviețuitorii Holocaustului, premierul Viorica Dăncilă a depus o coroană la Memorialul Holocaustului din București. 

Iar de la ora 14.00, în Piața „Elie Wiesel, se va desfășura ceremonia pentru dezvelirea bustului lui Elie Wiesel. Aproximativ 300 de mii de evrei din România au murit, majoritatea deportați în Transnistria, după 1938, când antisemitismul a devenit politică de stat. 

România se află pe harta neagră a țărilor în care comunitățile de evrei au fost decimate, iar asta s-a întâmplat începând cu 1938, sub domnia lui Carol al II-lea și a continuat la ordinal mareșalului Ion Antonescu. 

Președintele Klaus Iohannis, scrie într-un mesaj transmis astăzi că în urmă cu 77 de ani, evreii români erau obligați să renunțe la o viață normală și să înfrunte condițiile inumane din lagărele și ghetourile transnistrene. 

Avem datoria de a păstra nealterată memoria victimelor și de a evita repetarea unor astfel de atrocități, care ne-au pervertit sufletele și ne-au mutilat istoria”, explică șeful statului. 

În acest an, Parlamentul a doptat, iar Președintele a promulgat legea privind unele măsuri de prevenire și combatere a antisemitismului. 

Actul normative prevede că înființarea unei organizaţii cu caracter antisemit, dar şi aderarea sau sprijinirea unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. 

Și tot în acest an, Guvernul a suplimentat cu 3 milioane de lei fondurile destinate înființării Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. 

În ciuda acțiunilor instituționale de combatere a antisemitismului, în luna august, Casa memorială „Elie Wiesel” din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare fiind scrise cu vopsea mesaje cu caracter antisemit şi insultător. 

Născut în România, supraviețuitor al lagărelor de la Auschwitz- Buchenwald, Elie Wiesel a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace.