Austria a închis fondul de compensare a victimelor nazismului
Austria a dizolvat fondul de compensare a victimelor nazismului creat în 2001, considerând că și-a îndeplinit „pe deplin sarcina”.
Acest fond fusese însărcinat cu studierea cererilor de retrocedare a proprietăților dobândite în mod legal după război de către colectivități sau statul austriac, în urma spolierii evreilor de către naziști în cursul anexării țării la cel de-al treilea Reich. Conform autorităților austriece, fondul a plătit despăgubiri în valoare de peste 200 de milioane de euro către aproximativ 25.000 de beneficiari, informează Agerpres.
O țară prosperă după cel de-al Doilea Război Mondial, Austria a luat decizia istorică de a înființa un fond de compensare după decenii de negare a răspunderii sale pentru crimele național-socialismului.
Austria a făcut obiectul unor atacuri în justiție din partea supraviețuitorilor și a descendenților acestora din Statele Unite care au acuzat indivizi și comunități că au profitat de spolieri pentru a se îmbogăți fără a fi pedepsiți.
După revenirea la putere în 2000 a partidului de extremă-dreapta FPOe - condus de Joerg Haider, fondat de foști membri ai SS -, presiunile din partea Washingtonului și a partenerilor săi din Uniunea Europeană pentru ca Austria să recunoască această realitate istorică și a trage consecințele financiare din aceasta s-au accentuat.
Foto sus: Evrei din Viena, umiliți de naziști după anexarea Austriei de către Germania Nazistă (© United States Holocaust Memorial Museum / Wikimedia Commons)