Au trecut patru ani! Ce am învățat din istoria recentă... nimic
30 octombrie 2015, Bucureşti… O zi neagră în istoria recentă a României. Neagră ca cenuşa rămasă în urma incendiului îngrozitor de la Colectiv, care în doar 153 de secunde a ucis 64 de persoane şi a rănit 186, dintre care 146 au necesitat spitalizare, a devastat sute de familii şi a marcat milioane de oameni din toată ţara.
Neagră a fost şi ca semnificaţie, pentru că statistica înfricoşătoare nu reprezintă decât o mică parte a victimelor pe care le face în fiecare zi un sistem viciat.
Din 30 octombrie s-a sperat, poate mai mult ca niciodată, că ne vom trezi din somnul mutilant al nepăsării. Ieri s-au împlinit patru ani.... Oare am reuşit ceva?!…După lansarea filmului „Colectiv”, la festivalul de la Veneţia, presa internaţională a caracterizat sistemul din România, aşa cum este el prezentat în peliculă, drept „o mlaştină de corupţie, indiferenţă şi lăcomie”.
Putem spune că nu e corupt sistemul?!…
Drama accidentului de la Colectiv a scos în evidenţă adevărata dimensiune a problemei. Sistemul sanitar din România este unul bolnav, în care spitalele, bântuite de infecţii intra-spitaliceşti, sunt locuri în care pacienţii îşi găsesc sfârşitul, nicidecum rezolvarea problemelor medicale.
A urmat HexiPharma, scandalul care a adus din nou în atenţia opiniei publice problema infecţiilor nosocomiale. Am constatat atunci cu toţii că nu exista o procedură unitară, clară, de realizare a testelor de eficienţă a dezinfectanţilor utilizaţi în spitale.
Ce au făcut autorităţile?!…
În cele din urmă, Ministerul Sănătăţii a elaborat, în anul 2016, un pachet legislativ (Ordinul nr. 961/19.08.2016 şi Ordinul nr. 1101/30.09.2016) privind controlul infecţiilor asociate actului medical. Şi astfel părea că problema se va rezolva.
Dar ce ne facem atunci când un instrument, care ar fi trebuit să ne ajute în soluţionarea unor deficienţe, conţine el însuşi erori, care mai mult acoperă problemele, în loc să le scoată la lumină?!Prevederi legale care favorizează deficienţele?!…
Ordinul nr 961 din 19.08.2016 stipulează, în mod eronat, o modalitate de calculare a eficienţei testelor de dezinfectare (sanitaţie): pentru a se stabili numărul total de germeni dintr-un mililitru, este prevăzută însămânţarea unei cantităţi de o zecime de mililitru, dar, la final, rezultatul este împărţit la zece, în loc să fie înmulţit cu zece, aşa cum ar fi corect, pentru a afla numărul total de germeni.
Această aberaţie de calcul a infecţiilor asociate asistenţei medicale conduce la un rezultat de 100 de ori mai mic decât în realitate!!Deci, este puţin relevant faptul că a crescut numărul de raportări, dacă, în urma analizelor bazate pe această metodă eronată de calcul nu se depistează/confirmă infecţia suprafeţelor!
În plus…
Deşi au trecut patru ani de la drama ce a luat vieţile atât de multor tineri, în noile norme din domeniul realizării curăţeniei în spitale,
NU sunt detaliate mijloacele de realizare a dezinfecţiei aerului;
NU sunt impuse cerinţe referitoare la viruşi şi microbacterii, pentru dezinfecţia mâinilor;
NU se face referire la sterilizarea chimică prin utilizarea unor substanţe din categoria dispozitivelor medicale;
NU sunt normate (deşi ar fi necesar) substanţe chimice din categoria dispozitivelor medicale, pentru dezinfecţia manuală, prin imersie şi la maşini automate a dispozitivelor medicale, ci utilizarea produselor biocide;
NU este specificat modul în care se face dovada persistenţei dezinfectanţilor (căci persistenţa îndelungată pe suprafeţe este stabilită drept criteriu pentru alegerea dezinfectanţilor).
Tristul Nu, nu, nu…„Murdăria” este acoperită, în loc să fie curăţatăDeşi prin emiterea ordinelor menţionate s-a dorit impunerea unor proceduri bine definite pentru realizarea testelor de sanitaţie, după scandalul dezinfectanţilor diluaţi, nici măcar în prezent nu putem afirma cu tărie că rezultatele obţinute în urma verificării eficienţei produselor dezinfectante din spitale sunt concludente. Ba mai mult, riscul proliferării infecţiilor asociate actului medical este mult mai mare acum!