“Atlantida britanică”: un oraş scufundat îşi dezvăluie secretele
Arheologii britanici au publicat, în premieră, remarcabile imagini 3-D ale oraşului-port Dunwich, poreclit “Atlantida Marii Britanii”, care a fost înecat de apele mării în cursul Evului Mediu şi se află azi la 10 metri sub apă.
Cu ajutorul unor tehnici performate de scanare 3-D, specialiştii de la Uniiversitatea din Southampton au dezvăluit structura oraşului scufundat, cu străzile sale şi rămăşiţe ale clădirilor importante, inclusiv opt biserici.
Astăzi, Dunwich este un sat, situat în comitatul Suffolk, dar cândva era un port înfloritor, de o mărime comparabilă cu cea a Londrei în secolul al XIV-lea.
Însă furtunile puternice au determinat eroziunea ţărmului şi inundaţii care, în ultimele 7 secole, au dus la dispariţia sub ape a aproape întregii aşezări.
Procesul a început în 1286, când o furtună devastatoare a măturat în ocean o mare parte din oraş şi a colmatat râul Dunwich.
Această furtună a fost urmată de altele, care au umplut cu sedimente rada portului şi au afectat negativ viaţa economică a oraşului, astfel încât, în secolul al XV-lea, acesta şi-a pierdut funcţia de port internaţional important.
În momentul de faţă, mare parte din ceea ce a mai rămas din Dunwich se găseşte sub apă, la adâncimi variind între 3 şi 10 metri.
Anterior, explorarea acestui important sit arheologic fusese limitată, din cauza apei tulburi, mâloase, unde vizibilitatea este foarte scăzută.
Noul proiect de explorare, care a început în 2008, a folosit însă imagistica acustică de înaltă rezoluţie pentru a examina ruinele subacvatice.
Proiectul, finanţat de English Heritage şi condus de profesorul David Sear, a avut ca rezultat crearea celei mai detaliate hărţi a străzilor, limitelor şi clădirilor importante din oraşul scufundat şi a dus şi la descoperirea altor ruine pe fundul mării.
Furtunile puternice din secolele XIII şi XIV au coincis cu o perioadă de schimbări climatice mari, când în Europa s-a trecut de la Perioada Caldă Medievală la o perioadă mult mai rece, denumită ulterior de specialişti Mica Eră Glaciară.
Schimbările climatice de azi sunt şi ele însoţite de eroziunea ţărmurilor marine, iar după cum spune prof. Sear, ceea ce s-a întâmplat cu Dunwich este un exemplu tulburător a ceea ce pot face forţele naturii şi dovedeşte cât de repede şi dramatic se pot schimba zonele de coastă sub acţiunea acestor forţe.
sursa:http://www.descopera.ro