Așezare umană veche de peste 6 000 de ani, descoperită de arheologi în Neamț jpeg

Așezare umană veche de peste 6.000 de ani, descoperită de arheologi în Neamț

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 6 august 2021

Arheologii din județul Neamţ au reușit să scoată la lumină urmele unei așezări umane vechi de peste 6.000 de ani, în comună Agapia. Artefactele găsite aparțin culturii Precucuteni.

În prezent, o echipă de specialiști cercetează minuțios zona și încearcă să recupereze toate obiectele care s-au păstrat în pământ vreme de 6 milenii.

Povestea sitului a început în anul 2003, când un arheolog a găsit pe un ogor resturi ceramice care păreau a fi foarte vechi.

În anul 2017, ajutat de o echipă de specialiști germani, a scanat locul și a ajuns la concluzia că este vorba despre o așezare umană. A fost nevoie de 4 ani pentru obținerea aprobărilor, dar acum lucrările au început.

Vasile Diaconu, arheolog: „O locuinţă cu o vechime de aproape 6500 de ani. Aşa cum se poate observa avem resturile unei locuinţe incendiate cu o suprafaţă de aproape 40 metri pătraţi.”

Arheologul care a făcut inițial descoperirea lucrează acum alături de 10 studenți la istorie, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Dintre resturile așezării au fost recuperate mai multe bucăți de vase din ceramică, obiecte folosite în gospodărie, precum și o statuetă ce reprezintă o zeitate.

Încurajați, au continuat munca și au extins cercetările.

Vasile Diaconu, arheolog: „Avem câteva râşnite întregi şi în fragmentare folosite pentru prelucrarea cerealelor, numeroase resturi osteologice animale provenite de la bovine şi nu în ultimul rând o cantitate destul de mare de ceramică provenită de la vasele pe care comunitatea umană le foloseau.”

Munca de arheolog presupune multă atenție şi migală, însă este pe deplin răsplătita în momentul în care din pământ se conturează silueta prețioaselor artefacte.

Ştefan Turluianu, student: „Trebuie să fim atenţi, deoarece acum când am ajuns la stratul ăsta unde se găseşte foarte mult material arheologic este foarte important să avem grijă cum lucrăm. La straturile superioare este mai uşor că dăm la hârleţ şi cam aia este.”

Zona a fost împrejmuită, iar toate materialele recuperate vor fi analizate pentru datare. Cele mai preţioase artefacte vor ajunge în vitrinele muzeelor, pentru a fi admirate de publicul larg.