O suliţă de 10 000 de ani, descoperită în Parcul Naţional Yellowstone
O suliţă din lemn de mesteacăn veche de circa 10.000 de ani a fost descoperită într-o bucată de gheaţă în apropiere de Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Universităţii Colorado, informează AFP.
Descoperirea a fost făcută în Munţii Stâncoşi, la mare altitudine, de către arheologul Craig Lee, în 2007, însă rezultatele analizei au fost comunicate abia săptămâna aceasta.
Suliţa, având o lungime de 90 de centimetri, prezintă încă însemnele fostului ei proprietar şi avea probabil la vârf o bucată ascuţită de silex. La cealaltă extremitate, suliţa prezintă o crestătură de mici dimensiuni care-i permitea să fie ataşată de un atlatl-o teacă cu o lungime de circa 60 de centimetri care sporeşte forţa braţului şi creşte viteza de lansare a suliţei, ce parcurge astfel distanţe mai mari şi capătă o forţă de penetrare mai mare.
Craig Lee, de la Universitatea din Colorado, este un expert în domeniul cercetărilor arheologice efectuate la nivelul mini-gheţarilor, care, odată cu accelerarea fenomenului de încălzire globală, se topesc într-un ritm tot mai mare, aducând la lumină o serie de materii şi materiale organice conservate multe mii de ani în gheaţă.
Cercetătorii americani au putut să descopere astfel, în ultimii ani, numeroase resturi vegetale, ţesături şi schelete de animale.