Cine era generalul Qassem Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluționare iraniene ucis de un raid aerian american în Irak
Generalul Qassem Soleimani, comandantul forțelor de elită ale Gărzilor Revoluționare iraniene și aliatul său local, Abu Mahdi al-Muhandis, un comandant al miliției irakiene pro-iraniene Forțele Mobilizării Populare (PMF), s-au aflat printre cei uciși într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad.
Potrivit The New York Times, au fost lansate atacuri în două rânduri la un interval de câteva ore, oficialii fiind uciși după ce au coborât din avion și s-au urcat în mașinile care i-au preluat de la aeroport. Atacul a fost ordonat de președintele american Donald Trump și a avut scopul de a „descuraja planificarea altor atacuri iraniene”, a transmis Pentagonul.
Eliminându-l pe Soleimani, omul-cheie al Iranului în Irak, conducătorul unei organizații considerată teroristă, SUA „au luat măsuri defensive decisive pentru a-și proteja personalul american de peste granițe”, a transmis Pentagonul, precizând că acesta „se pregătea să atace diplomați și personal american detașați în Irak”, în timp ce a fost în spatele uciderii a sute de americani și aliaților săi în timpul războiului din Irak, dar și al unei serii de atacuri din ultimele luni, cel mai recent având loc chiar pe 27 decembrie.
Marți, membri ai miliției pro-iraniene au luat cu asalt ambasada americană, într-un atac în care diplomații americani au rămas blocați înauntru peste 24 de ore. Trump a spus că Iranul va fi făcut responsabil pentru orchestrarea protestelor și vandalizarea ambasadei.
Generalul Qassem Soleimani, un amestec de James Bond și Erwin Rommel
Considerat de unii ca fiind cel mai popular om din Iran, ba chiar unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu, generalul iranian Qassem Soleimani a fost a fost ucis vineri într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad. Iranul amenință SUA că se va răzbuna, în timp ce președintele american a salutat asasinarea generalului, iar secretarul de stat a publicat imagini cu irakieni dansând pe străzi. Şef al Forței Quds al Gardienilor Revoluției, responsabil cu operațiunile externe ale Republicii Islamice, generalul Soleimani juca un rol-cheie în negocierile politice pentru formarea unui guvern în Irak, unde țara sa intenționează să-și păstreze o influență dominantă, scrie adevarul.ro.
Acest bărbat în vârstă de 63 de ani a devenit în ultimii ani o adevărată stea în Iran, cu mulți adepți pe contul lui de Instagram. După ce a rămas în spatele scenei zeci de ani, Soleimani a început să iasă în față odată cu începutul războiului din Siria în 2011, după ce Iranul a început să ofere sprijin valoros regimului președintelui sirian Bachar al Assad.
În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraș din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localitățile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul, în 1979, Soleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini și Gărzilor Revoluției. În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaștere în spatele liniilor inamice și fiind numit șef de brigadă.
A fost rănit și a pierdut mulți oameni, dar a și intrat în contact cu numeroși militari străini. Iranienii l-au putut vedea în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare, în filme de animație. Într-un Iran lovit de criză economică și supus la presiuni din partea SUA, inclusiv din cauza programului său nuclear, iranienii au ajuns să-l vadă ca pe un om providențial pe scena politică internă, scrie AFP.
Omul cheie din Irak Pentru admiratorii, dar și pentru criticii săi, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forțelor jihadiste, era omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, cel care a sporit prezența diplomatică a țării sale, inclusiv în Irak și Siria, două țări în care Statele Unite sunt angajate militar.
„Pentru șiiții din Orientul Mijlociu, este un amestec de James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga“, scria fostul analist al CIA Kenneth Pollack, în portretul făcut lui Soleimani pentru revista americană Time în numărul consacrat celor mai influente 100 personalități ale lumii în 2017.
Un înalt oficial irakian îl descria pentru „New Yorker“ ca pe un om liniștit care vorbește puțin. „El asistă de la celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm, nu vorbește, nu comentează (...) doar ascultă“. În străinătate, unii lideri occidentali îl considera o figură centrală în relațiile dintre Teheran și grupuri precum Hezbollahul libanez și Hamasul palestinian.