Arta preistorică, în pas cu tehnologia  Biblioteca digitală a României, un proiect ambiţios care a ajuns şi la Olteniţa jpeg

Arta preistorică, în pas cu tehnologia. Biblioteca digitală a României, un proiect ambiţios care a ajuns şi la Olteniţa

📁 Documente istorice
Autor: Redacția
🗓️ 16 mai 2016

O parte din patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa a fost conservat în format 3D. Echipa de cercetători a instituţiei, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, a deschis proiectul Perspective 3D asupra preistoriei, la sfârşitul anului trecut.Acum, pe 19 mai 2016, urmează o sesiune de comunicări la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti la care vor fi puse în discuţie contribuţii, tehnici şi metode de digitarizare a patrimoniului cultural şi a resurselor ştiinţifice. Sesiune de comunicări, “Culturalia-Biblioteca Digitală a României” este organziat de Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa în colaborare cu CentruI de Istorie Comparată a Societăţii Antice (CICSA) a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Naţional al Patrimoniului şi Muzeul Naţional de Istorie a României. Programul de digitizare 3D reprezintă o soluţie modernă de conservare a patrimoniului cultural. Prin crearea de modele digitale şi replici 3D ale bunurilor de valoare se oferă şansa păstrării şi valorificării pe o perioada nelimitată. Muzeul Gumelniţa din Olteniţa a cuprins în acest proiect, în anul 2015, 50 de obiecte arheologice (vase, statuete, opaiţe etc. Theodor Zavalaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, spune că metoda utilizată este fotogrammetria ce presupune mai multe operaţiuni succesive:fotografierea fiecărui obiect din multiple unghiuri, rezultând un număr de peste 300 de clişee pentru fiecare obiect, procesarea fiecărei imagini în parte şi modelarea semi-automată a imaginii tridimensionale printr-un program informatic.

Expoziţie virtuală

“Obiectele digitale au fost încărcate în site-ul web al Muzeului sub forma unei expoziţii virtuale, unde vor putea fi văzute de către orice utilizator al internetului. La acţiunilor de digitizare au particpiat şi elevi ai liceelor din localitate care au fost instruiţi de către experţii noştri în utilizarea tehnicilor şi metodelor fotogrametrice cu scopul implicării lor ulterioare în activităţile de conservarea a patrimoniului arheologic al Muzeului”, explică managerul.

Continuarea pe Adevărul.ro