Arsenal uria┼č de muni┼úie descoperit ├«n gara Simeria  Povestea bombelor care au zguduit ora┼čul ├«n 1944 jpeg

Arsenal uria┼č de muni┼úie descoperit ├«n gara Simeria. Povestea bombelor care au zguduit ora┼čul ├«n 1944

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Daniel Guţă

Un adevărat arsenal de muniţie a fost descoperit, în zona staţiei CFR SImeria, în timpul lucrărilor la noua magistrală de cale ferată.

Din toamna anului trecut, constructorii tronsonului Simeria ÔÇô Gurasada (41 de kilometri), al noii magistrale feroviare din vestul Rom├óniei, au ├«nceput lucr─ârile ├«n perimetrul sta┼úiei CFR Simeria, un nod feroviar ├«nfiin┼úat ├«n urm─â cu un secol ┼či jum─âtate, cu o istorie bogat─â.

Lucr─ârile ├«n zona g─ârii Simeria au fost ├«ntrerupte ├«n perioada aprilie ÔÇô iunie 2021, dup─â ce ├«n 20 aprilie, au fost scoase la iveal─â, ├«n cupa unui excavator, dou─â bombe cu arunc─âtor, provenite din Al Doilea R─âzboi Mondial. A doua zi, alte dou─â elemente de muni┼úie au fost g─âsite de muncitori ├«n aceea┼či zon─â, a relatat Cristian Morar, purt─âtor de cuv├ónt al Inspectoratului pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â Hunedoara. ISU Hunedoara a recomandat constructorilor s─â opreasc─â lucr─ârile ├«n perimetrul unde au fost g─âsite proiectilele ┼či s─â angajeze o firm─â specializat─â pentru cercetarea ┼či asanarea terenului.

image

Foto: gorunescu.ro

Lucr─ârile executate de speciali┼čtii unei societ─â┼úi din Bistri┼úa N─âs─âud au dus, ├«n urm─âtoarele s─âpt─âm├óni la descoperirea unui adev─ârat arsenal din Al Doilea R─âzboi Mondial, care cuprindea bombe cu arunc─âtor de calibrul 120 mm, proiectile de tun, grenade, focoase de bomb─â, unele ├«n stare de func┼úionare, altele doar r─âm─â┼či┼úe provenite din explozii. ÔÇ×Elementele de muni┼úie care au fost descoperite ├«n zona sta┼úiei CFR nu prezentau pericol. Ele au fost preluate ┼či distruse ├«n condi┼úii de siguran┼ú─âÔÇŁ, a prezizat reprezentantul ISU Hunedoara.

Bombardamentul din 1944

Povestea bombelor descoperite ├«n timpul lucr─ârilor din gara Simeria ┼či imagini cu acestea au fost prezentate pe blogul gorunescu.ro. Un fost ceferist, ajuns la v├órsta de 90 de ani, a relatat cum au ajuns proiectilele ├«n zona sta┼úiei CFR.

image

Foto: gorunescu.ro

ÔÇ×├Än preajma s─ârb─âtorii de Pa┼čte 1944, ├«n gara Simeria era sta┼úionat─â o garnitur─â nem┼úeasc─â cu muni┼úie de r─âzboi. Cei din gar─â s-au trezit ├«ntr-o diminea┼ú─â cu ni┼čte manifeste, probabil aruncate din avion, care spuneau c─â ÔÇ×de Pa┼čte se vor aduce ou─â ro┼čiiÔÇŁ. Pentru c─â ├«n acea perioad─â avia┼úia american─â era implicat─â ├«ntr-o important─â campanie de bombardare a ┼úintelor militare germane de pe teritoriul Rom├óniei, au tras concluzia c─â americanii voiau s─â bombardeze trenul militar ┼či doreau astfel s─â avertizeze popula┼úia ora┼čului. Ceferi┼čtii au luat decizia s─â mute garnitura ├«n afara g─ârii ┼či a ora┼čului, pe o linie secundar─â, pentru a ├«ncerca s─â salveze gara ┼či cl─âdirile din apropiere. Exact cum au anticipat, americanii au bombardat, chirurgical, garnitura de tren, care evident a s─ârit ├«n aer cu tot cu muni┼úie. Nu au fost victime, spre deosebire de bombardamentele nem┼úe┼čti de mai t├órziu, de dup─â 23 August 1944, care au distrus, pe l├óng─â obiectivele militare ┼či industriale vizate, parte din casele din Simeria ┼či au produs multe victime din r├óndul popula┼úiei civile. Parte din muni┼úia ├«mpr─â┼čtiat─â atunci, imediat dup─â explozie, s-a aruncat ├«n r├óul Mure┼čÔÇŁ, informeaz─â gorunescu.ro.

Operaţiune dificilă

Opera┼úiunea de asanare a terenului ├«mp├ónzit de proiectile a fost dificil─â, relata Mihai Lupean, un fost ofi┼úer implicat, ca specialist pirotehnician, ├«n derularea acesteia. ÔÇ×Datorit─â c├ómpului electromagnetic generat ├«n jurul liniei de curent a c─âii ferate, detectoarele sunt puternic influen┼úate, produc├óndu-se fenomenul de ÔÇ×overloadÔÇŁ, adic─â blocarea detectoarelor sau sc─âderea drastic─â a parametrilor de detectare ├«n ad├óncime, fiind necesar─â reverificarea traseului de mai multe ori, pentru a stabili dac─â nu au r─âmas elemente de muni┼úii nedescoperite. Mai mult, multitudinea de elemente metalice r─âmase dup─â explozie, buc─â┼úi de ┼čin─â, eclise, buloane, diverse cabluri care au fost ├«ngropate ├«n p─âm├ónt c├ónd s-a ref─âcut linia ferat─â, a fost un impediment foarte serios ├«n executarea asan─ârii, deoarece trebuia s─âpat la fiecare semnal de ┼úint─â descoperit, pentru c─â nu aveai de unde s─â ┼čtii c─â este o bucat─â de fier sau un element de muni┼úie. ┼×i toate astea ├«n teren compactat cu balast ┼či cu piatr─â spart─âÔÇŁ, informa fostul militar, potrivit gorunescu.ro.

image

Foto: gorunescu.ro

Sta┼úia CFR Simeria, ├«nfiin┼úat─â ├«n urm─â cu un secol ┼či jum─âtate, a intrat ├«n ┼čantier din toamna anului 2020, fiind cuprins─â ├«n proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Simeria ÔÇô Gurasada, ├«n lungime de 41 de kilometri. Se lucreaz─â ├«n prezent, la noile peroane ┼či ├«n zona liniilor 4 ÔÇô 7, unde se amenajeaz─â noul terasemant al c─âilor de rulare, ├«ns─â constuc┼úiile sunt abia la ├«nceput. ┼×i cl─âdirea de c─âl─âtori, construit─â ├«n jurul anului 1900, va fi reabilitat─â. Lotul Simeria ÔÇô Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 ÔÇô Simeria noua magistral─â feroviar─â de peste 140 de kilometri aflat─â ├«n ┼čantier ├«n vestul ┼ú─ârii, a c─ârei finalizare a fost estimat─â ├«n 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou ┼či nou─â poduri peste r├óul Mure┼č.