Armata de Teracotă a fost influenţată de arta greacă antică
Armata de teracotă a primului împărat chinez, Quin Shi Huangdi, care numără aproximativ 8.000 de soldaţi de teracotă, ar putea fi inspirată de arta antică grecească, sugerează noile cercetări.
Lukas Nickel, profesor la School of Oriental and African Studies din cadrul Universităţii din Londra, leagă informaţii cuprinse într-o poveste recent tradusă cu inexistenţa unor astfel de statui înainte de epoca lui Quin Shi Huangdi şi concluzionează certitudinea unor legături între lumea chineză şi cea greacă în antichitate. Acesta afirmă că este posibil ca armata de teracotă să fi fost rezultatul acestor legături culturale.
Astfel, povestea aminteşte de aparitia a 12 statui uriaşe în Lintao, cel mai vestic punct al Chinei în aceea perioadă. Impresionat de apariţia acestora, Primul Împărat decide să-şi construiască din bronz 12 uriaşi pentru sine. Aceste statui din bronz au fost distruse dupa moartea Primului Împarat, dar armata de teracota se pastrează şi astăzi.
Calitatea artistică a sculturilor de teracota nu ar fi putut fi atinsă în China antică atât de repede. Artiştii chinezi se ridică la acelaşi nivel cu cei din lumea elenistică, de aceea legături între aceste lumi sunt probabile.
Influenţa grecească explică originea Armatei de Teracotă, dar motivul pentru care suveranii dinastiei Han au renunţat, după moartea lui Quin Shi Huang Di, să construiască statui de înălţime mare şi au trecut la miniaturi, rămâne un mister.