image

Arheologii au găsit comori vechi de 7.000 de ani: 'Un tezaur incredibil din istorie umană'

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 13 august 2024

Cercetătorii de la un sit arheologic din Spania au descoperit unelte ale unora dintre primii agricultori, datând probabil de acum 7.000 de ani.

Artefactele descoperite în timpul săpăturilor sunt din perioada neolitică, una dintre cele mai importante revoluții din istoria omenirii.

Rămășițele de animale găsite în timpul săpăturilor fac aluzie la practicile de creștere a animalelor din neolitic.

Noile dovezi descoperite la un sit arheologic din Huesca, Spania, ne oferă o imagine a modului în care ar fi putut arăta practicile agricole zilnice în urmă cu peste 7 000 de ani.

Situl de săpături Huerto Raso a fost descoperit inițial în 1969 de Ignacio Barandiarán, iar zona a fost supusă primei excavații în 1972, care a confirmat ocuparea sa în perioada neolitică. Acum, după mai bine de 50 de ani, cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) și de la Universitatea din Zaragoza au reluat activitatea acolo unde Barandiarán a lăsat-o cu o amplă campanie de săpături care a durat toată luna iulie 2024.

Potrivit unui comunicat de presă al UAB, aceasta este prima excavare majoră a sitului, deoarece toate eforturile anterioare au fost doar studii parțiale ale zonei.

În timpul campaniei, cercetătorii au documentat prezența sezonieră și posibila ocupare ulterioară a grupurilor neolitice - societăți nomade care au trecut la un mod de viață staționar, agricol, între 5500 și 3000 î.Hr. Cercetătorii au recuperat rămășițe osoase de la animalele consumate în sit și au afirmat că rămășițele animalelor vânate (mai degrabă decât cele domestice) au ieșit în evidență numeric printre oase.

image

Artefacte și unelte

Membrii echipei de excavare au descoperit, de asemenea, artefacte, inclusiv unelte din silex, ceramică și mori, și chiar structuri care ar fi putut fi folosite pentru adăpost. Comunicatul UAB precizează că cercetătorii intenționează să analizeze artefactele folosind datarea cu carbon-14, analiza reziduurilor și alte metode pentru a înțelege mai bine practicile agricole și strategiile de subzistență ale locuitorilor.

"Descoperirile făcute sunt importante nu numai pentru domeniul academic", se arată în comunicat, "dar îmbogățesc și patrimoniul cultural al regiunii".

Huerto Raso este situat în Parcul Cultural Vero River și este înconjurat de zone bogate din punct de vedere istoric, inclusiv peste 50 de situri cu artă rupestră post-palerolitică.

"Situl Huerto Raso este o fereastră către trecut care ne permite să înțelegem mai bine dezvoltarea societăților umane în timpul neoliticului antic în zona prepirenaică", a declarat Alejandro Sierra, cercetător la UAB, în comunicatul de presă.

Zona prepirenaică sau prepirenaică se referă la poalele lanțului muntos Pirinei, care se întinde în Catalonia, Aragon și Navarra în Spania. Alte cercetări din zonă au dus la descoperiri similare cu cele de la Huerto Raso. Un studiu publicat în revista Open Archaeology a analizat descoperirile din situl de săpături Cova Colomera din Serra del Montsec, Spania.

image

Resursele naturale din pre-Pirinei au fost exploatate de păstorii din neoliticul timpuriu

La fel ca săpăturile din Huerto Raso, lucrările din Cova Colomera au scos la iveală și resturi de animale. Cercetătorii s-au folosit de oasele care proveneau probabil de la animale pentru a concluziona că "resursele naturale din pre-Pirinei au fost exploatate de primii păstori din neoliticul timpuriu".

Oamenii au început să treacă de la grupuri mici, nomade, la civilizații agricole timpurii în timpul perioadei neolitice. Potrivit National Geographic, istoricii au mai multe teorii cu privire la motivul pentru care a început revoluția neolitică, cunoscută și ca revoluția agricolă: presiunea demografică, dependența de anumite plante și chiar crearea unei societăți mai unite și mai productive sunt toate posibilități.

Neoliticul a schimbat fundamental modul în care oamenii interacționau cu pământul, cu animalele și între ei, iar practicile organizaționale dezvoltate în acea perioadă pot fi urmărite până în prezent, făcând din această perioadă una dintre cele mai importante revoluții ale omenirii.