Arheologii au descoperit sursa bogățiilor Reginei din Saba jpeg

Arheologii au descoperit sursa bogățiilor Reginei din Saba

📁 Antichitate
🗓️ 13 februarie 2012

O descoperire făcută de grup de arheologi britanici ar putea rezolva misterul locului de unde proveneau comorile legendarei Regine din Saba. Aproape acum 3000 de ani, regina din Saba a ajuns la Ierusalim cu vaste cantități de aur pentru a le dărui Regelui Solomon. În zilele noastre, o enormă mină de aur antică, împreună cu ruinele unui templu și situl unei bătălii, au fost descoperite într-o regiune ce ar fi aparținut legendarei Regine.

Louise Schofield, arheolog, a condus excavațiile pe platoul Gheralta din nordul Etiopiei. Ea a declarat că ”unul din motivele pentru care iubesc arheologia este modul în care poți face legătura cu legende și mituri. Faptul că poate am găsit minele Reginei din Saba este extraordinar.”

Indiciul inițial a fost o stelă gravată cu un soare și o semilună. ”M-am tărât pe sub această piatră – avertizată fiind că o cobră de 1 metru trăiește acolo-și am descoperit o inscripție în limba Sabaean, pe care ar fi vorbit-o Regina din Saba.

Pe o movilă din apropiere, Louise a găsit fragmente de coloane și canale săpate în piatră ce fac parte dintr-un tunel îngropat care pare să fi fost dedicat zeului lunii, principalul zeu al regatului. Inscripțiile fac referire la o victorie ce ar fi fost obținută într-o bătălie desfășurată în apropiere, într-o zonă în care arheologii au descoperit deja rămășițe umane.

Deși localnicii încă mai caută aur în apele râului, ei nu știau de existența vechii mine. Puțul e îngropat la circa 1 metru sub pământ;un craniu uman stă la intrarea în mină, alături de câteva inscripții antice. Louise Schofield va începe aici o campanie de săpături. În urma unor analize preliminare, s-a descoperit că mina este destul de mare.

Arheologul Sean Kingsley a declarat că ”ideea că ruinele imperiului din Saba vor aduce din nou la viață satele din această regiune este chiar poetică. Arheologii exact asta ar trebui să facă:să facă trecutul relevant prezentului.”

.Sursa:http://www.guardian.co.uk