Arheologia pentru studenți: șantierul de la Adamclisi
Sfârşitul anului universitar se apropie, iar studenţii, în special cei de anul I şi de anul II, vor efectua diferite stagii de practică. Aceasta este o cerinţă obligatorie a Universităţii, prin care studenţii capătă unele cunoştinţe practice. La facultatea de Istorie sunt următoarele posibilităţi de practică:la muzee, biblioteci, arhive, primării sau pe şantiere arheologice, dar şi altele.
Unul dintre şantierele care primeşte anual studenţi pentru efectuarea stadiului de practică este cel din localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa. Aici se află o cetate romană spectaculoasă de circa 10 ha. Pe planul cetăţii se pot observa 4 basilici, 22 de turnuri de apărare şi numeroase construcţii civile, deci un spaţiu arheologic generos.
Studenţii pot învăţa aici să traseze o secţiune, să sape corect, să inventarieze ceramică, să relizeze un profil de secţiune, analize stratigrafice şi alte lucruri utile unui viitor arheolog. În apropierea sitului se află satul Adamclisi, dar şi Tropaeum Traiani, monumentul ridicat de Traian între106-109 în amintirea victoriei sale din Dobrogea împotriva lui Decebal.
Stagiile de practică se desfăşoară între 15 iulie-1 august, şi între 1-15 august. La Adamclisi merg annual câte două serii de studenţi, în total 20 de studenţi în fiecare vară. Ei sunt coordonaţi de srheologi competenţi care îi îndrumează şi îi supraveghează pe toată perioada practicii. În apropiere de sit se află un muzeu unde materialele colectate de pe sit urmează să fie prelucrate şi inventariate. Studenţii merg zilnic la muzeu şi petrec câteva ore ajutându-i pe arheologi să inventarieze materialele colectate pe sit. Astfel, ei dobândesc cunoştinţe practice solide şi îsi fac o idee obiectivă asupra a ceea ce înseamnă meseria de arheolog.