Ar putea să redevină moschee catedrala Sfânta Sofia din Istanbul?
Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, un simbol al creştinătăţii şi al ortodoxiei, ar putea să redevină moschee, informează publicaţia franceză „Le Nouvel Observateur”.
Catedrala se află acum în centrul unei dezbateri, într-o perioadă în care guvernul turc este acuzat că doreşte să „islamizeze” ţara. Vicepremierul turc Bülent Arinç a generat un nou val de controverse, după ce a declarat că doreşte ca această fostă biserică ortodoxă, transformată în muzeu în 1934, să redevină moschee, aşa cum a fost pe vremea Imperiului Otoman. „Acum vedem o Sfânta Sofia tristă”, a declarat recent Bülent Arinç, după o vizită la catedrală. „Sper că o vom vedea zâmbind din nou, în curând”, a adăugat politicianul turc. Deşi pare enigmatică, această scurtă declaraţie, făcută de unul dintre cei mai populari membri ai foarte religiosului Partid al Justiţiei şi al Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia din 2002, nu a trecut neobservată.
Asumându-şi rolul de apărător al moştenirii ortodoxe şi bizantine, Grecia a luat imediat poziţie, condamnând aceste declaraţii care „rănesc sentimentele religioase ale milioanelor de creştini”.
Pe de altă parte, în faţa monumentului, tinerii militanţi din Partidul Marii Uniuni (BBP), islamist şi naţionalist, par însă a fi foarte motivaţi. „Cadastrul ne spune că Hagia Sofia (Sfânta Sofia) este o moschee din Cartea sacră, care include morminte, spaţii publice, un loc de rugăciune şi de reculegere şi o şcoală de teologie”, a precizat Bayram Karacan, vicepreşedintele BBP. „Transformarea Sfintei Sofia în muzeu nu a fost niciodată acceptată de poporul turc”, a adăugat el. De mai multe ori deja, această formaţiune politică a solicitat transformarea sitului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, însă cererile sale nu au fost acceptate.