Aproape 60 de sarcofage egiptene intacte, descoperite într o necropolă din Saqqara | FOTO jpeg

Aproape 60 de sarcofage egiptene intacte, descoperite într-o necropolă din Saqqara | FOTO

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 5 octombrie 2020

Arheologi egipteni au descoperit aproape 60 de sarcofage, cu o vechime de peste 2.500 de ani, în stare perfectă de conservare într-o necropolă din Saqqara, la sud de Cairo, în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, cea mai veche piramidă egipteană.

ÔÇ×├Än urm─â cu aproape trei s─âpt─âm├óni, am g─âsit 13 sarcofage sigilate ╚Öi intacte, iar s─âpt─âm├óna urm─âtoare, am g─âsit alte 14 suplimentare. Anun╚Ť─âm ast─âzi c─â (├«n total) au fost scoase din pu╚Ťurile funerare 59 de sarcofageÔÇŁ, a declarat, s├ómb─ât─â, Khaled El-Enany, ministrul egiptean al Turismului ╚Öi Antichit─â╚Ťilor.

Potrivit ministrului egiptean, acesta nu este dec├ót ├«nceputul, pentru c─â r─âm├óne ÔÇ×un num─âr necunoscut de sarcofageÔÇŁ ├«n alte pu╚Ťuri.

sarcofag 4 jpg jpeg

ÔÇ×Acesta nu este sf├ór╚Öitul descoperirii, consider c─â este ├«nceputul unei mari descopeririÔÇŁ, a spus Khaled El-Enany, preciz├ónd c─â sarcofagele din lemn dateaz─â probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, ├«n jurul secolelor VI-VII ├«.Ch.

Conform primelor observa╚Ťii, sarcofageleacoperite cu desene complexe ├«n culori vii, precum ╚Öi cu hieroglife, con╚Ťin r─âm─â╚Öi╚Ťe ale unor preo╚Ťi, responsabili politici de rang ├«nalt ╚Öi ale altor personalit─â╚Ťi. Deschiderea unuia dintre ele s├ómb─ât─â ├«n fa╚Ťa presei a relevat o mumie perfect conservat─â, ornat─â cu hieroglife colorate, cu un chip cu tr─âs─âturi fin conturate (foto jos).

sarcofag 5 jpg jpeg

Toate sarcofagele vor fi transportate la Marele Muzeu Egiptean din Cairo, a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârșitul anului 2020 a fost amânată pentru anul viitor.

sarcofag 3 jpg jpeg