Aproape 60 de sarcofage egiptene intacte, descoperite într o necropolă din Saqqara | FOTO jpeg

Aproape 60 de sarcofage egiptene intacte, descoperite într-o necropolă din Saqqara | FOTO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2020

Arheologi egipteni au descoperit aproape 60 de sarcofage, cu o vechime de peste 2.500 de ani, în stare perfectă de conservare într-o necropolă din Saqqara, la sud de Cairo, în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, cea mai veche piramidă egipteană.

„În urmă cu aproape trei săptămâni, am găsit 13 sarcofage sigilate și intacte, iar săptămâna următoare, am găsit alte 14 suplimentare. Anunțăm astăzi că (în total) au fost scoase din puțurile funerare 59 de sarcofage”, a declarat, sâmbătă, Khaled El-Enany, ministrul egiptean al Turismului și Antichităților.

Potrivit ministrului egiptean, acesta nu este decât începutul, pentru că rămâne „un număr necunoscut de sarcofage” în alte puțuri.

sarcofag 4 jpg jpeg

„Acesta nu este sfârșitul descoperirii, consider că este începutul unei mari descoperiri”, a spus Khaled El-Enany, precizând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.Ch.

Conform primelor observații, sarcofageleacoperite cu desene complexe în culori vii, precum și cu hieroglife, conțin rămășițe ale unor preoți, responsabili politici de rang înalt și ale altor personalități. Deschiderea unuia dintre ele sâmbătă în fața presei a relevat o mumie perfect conservată, ornată cu hieroglife colorate, cu un chip cu trăsături fin conturate (foto jos).

sarcofag 5 jpg jpeg

Toate sarcofagele vor fi transportate la Marele Muzeu Egiptean din Cairo, a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârșitul anului 2020 a fost amânată pentru anul viitor.

sarcofag 3 jpg jpeg