Antonov 225 Mriya, cel mai mare avion din lume, distrus de un bombardament rusesc jpeg

Antonov-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, distrus de un bombardament rusesc

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2022

Cel mai mare avion de transport din lume, Antonov-225 Mriya, a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lângă Kiev, a declarat duminică Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina.

„Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene - legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev”, a indicat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

Ukroboronprom nu poate preciza, deocamdată, dacă avionul ar putea fi reparat. 

Antonov AN-225 Mriya este cel mai mare avion din lume, fiind propulsat de şase motoare, iar primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988. 

Până acum, în serviciul comercial se afla un singur avion de acest tip, disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depăşit, de până la 250 tone. Aeronava putea decola cu o masă totală de 600 de tone, din care 300 de tone poate fi masa maximă pentru combustibil. 

Un al doilea avion AN-225 a fost parţial construit la sfârşitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare.   

Avionul are o lungime de 84 de metri, înălţime de 18.1 metri, iar anvergura aripilor este de 88.4 de metri şi poate fi pilotat doar de un ehipaj format din şase membri.    

Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

La 7 octombrie 2021, Antonov AN-225 Mriya a aterizat, în premieră, pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti (video jos). Aeronava a venit din Linz, Austria, şi va opera două zboruri de marfă pe ruta Bucureşti - Riad (Arabia Saudită).

Foto sus: Vasiliy Koba / Wikimedia Commons