Aniversare a 60 de ani de teatru în limba germană în România jpeg

Aniversare a 60 de ani de teatru în limba germană în România

Dup─â ce scena german─â timi┼čorean─â a fost ├«nfiin┼úat─â la 1 ianuarie 1953, ├«n 1956, teatrul a dob├óndit independen┼úa administrativ─â devenind Teatrul German de Stat Timi┼čoara ((TGST).  Din 2007, teatrul este condus de Lucian V─âr┼č─ândan, iar de anul trecut regizorul Radu Alexandru-Nica a devenit director artistic al TGST.

La 22 septembrie 1875 s-a ridicat cortina Teatrului ÔÇ×Franz JosefÔÇť din Timi┼čoara, cl─âdire definitorie pentru centrul ora┼čului ┼či ast─âzi, c├ónd ad─âposte┼čte  -fapt unic ├«n Europa- teatre dramatice ├«n trei limbi:rom├ón─â, german─â ┼či maghiar─â, precum ┼či Opera Na┼úional─â Rom├ón─â din Timi┼čoara. 

Scena german─â timi┼čorean─â a fost ├«nfiin┼úat─â la 1 ianuarie 1953. ├Än 1956, teatrul a dob├óndit independen┼úa administrativ─â devenind Teatrul German de Stat Timi┼čoara ((TGST). 

ÔÇ×De la ├«nfiin┼úare au fost realizate peste 400 de mont─âri. ├Än urma emigr─ârii masive a germanilor din Rom├ónia ├«ncep├ónd cu anii ÔÇÖ70 p├ón─â la mijlocul deceniului trecut, teatrul a trebuit s─â ├«┼či defineasc─â un drum nou.

Teatrul German de Stat din Timi┼čoara apare ast─âzi, ├«n pragul ├«mplinirii v├órstei de 60 de ani, mai t├ón─âr ┼či mai activ ca niciodat─âÔÇť,  a declarat Lucian V─âr┼č─ândan, directorul teatrului din 2007. Este singurul teatru de limba german─â din Rom├ónia. La microtagiune, am invitat mul┼úi produc─âtori ┼či critici din Rom├ónia,  Germania, Marea Britanie sau Belgia, tocmai pentru a prezenta evolu┼úia ┼či noile chipuri ale spectacolelor pe care le facem la TGSTÔÇť, a subliniat Lucian V─âr┼č─ândan, directorul Teatrului German de Stat din Timi┼čoara.

image

 ÔÇ×Este singurul teatru de limba german─â din Rom├ónia. La microtagiune, am invitat mul┼úi produc─âtori ┼či critici din Rom├ónia,  Germania, Marea Britanie sau Belgia, tocmai pentru a prezenta evolu┼úia ┼či noile chipuri ale spectacolelor pe care le facem la TGST.

Deschidere spre Europa

Microstagiunea de la Teatrul German de Stat din Timi┼čoara s-a desf─â┼čurat sub mottoul ÔÇ×Teatrul German din Timi┼čoara ├«n context europeanÔÇť. De pe 5 pe 8 decembrie, Teatrul German a prezentat patru produc┼úii. ├Än primele dou─â seri au fost reprezentate ÔÇ×┼óinuturile joaseÔÇť, ├«n regia lui Niky Wolcz, ┼či ÔÇ×Shaking ShakespeareÔÇť (foto), ├«n regia lui Radu-Alexandru Nica.

Spectacolul ÔÇ×Ne├«n┼úelegereaÔÇť, de Albert Camus, ├«n regia lui Bocs├írdi L├íszl├│, a fost reprezentat vineri sear─â, microstagiunea  ├«ncheindu-se s├ómb─ât─â  cu ÔÇ×Feti┼úa din bolul pe┼čtelui auriuÔÇť, de Morris Panych, ├«n regia lui Radu Afrim.

ÔÇ×Spectatorii au putut vedea ipostaze noi ale trupei, care a jucat ├«n registre foarte diferite. Premiile  ┼či nominaliz─ârile la UNITER din ultima perioad─â arat─â calitatea teatrului pe care-l facem aiciÔÇť, a ad─âugat Radu-Alexandru Nica, director artistic al TGST din 2011.

sursa:http://adevarul.ro/cultura/teatru/aniversare-60-ani-teatru-inlimba-germana-romania-1_50c60fd8596d720091e2b3df/index.html