Aniversare a 60 de ani de teatru în limba germană în România
După ce scena germană timişoreană a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1953, în 1956, teatrul a dobândit independenţa administrativă devenind Teatrul German de Stat Timişoara ((TGST). Din 2007, teatrul este condus de Lucian Vărşăndan, iar de anul trecut regizorul Radu Alexandru-Nica a devenit director artistic al TGST.
La 22 septembrie 1875 s-a ridicat cortina Teatrului „Franz Josef“ din Timişoara, clădire definitorie pentru centrul oraşului şi astăzi, când adăposteşte -fapt unic în Europa- teatre dramatice în trei limbi:română, germană şi maghiară, precum şi Opera Naţională Română din Timişoara.
Scena germană timişoreană a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1953. În 1956, teatrul a dobândit independenţa administrativă devenind Teatrul German de Stat Timişoara ((TGST).
„De la înfiinţare au fost realizate peste 400 de montări. În urma emigrării masive a germanilor din România începând cu anii ’70 până la mijlocul deceniului trecut, teatrul a trebuit să îşi definească un drum nou.
Teatrul German de Stat din Timişoara apare astăzi, în pragul împlinirii vârstei de 60 de ani, mai tânăr şi mai activ ca niciodată“, a declarat Lucian Vărşăndan, directorul teatrului din 2007. Este singurul teatru de limba germană din România. La microtagiune, am invitat mulţi producători şi critici din România, Germania, Marea Britanie sau Belgia, tocmai pentru a prezenta evoluţia şi noile chipuri ale spectacolelor pe care le facem la TGST“, a subliniat Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timişoara.
„Este singurul teatru de limba germană din România. La microtagiune, am invitat mulţi producători şi critici din România, Germania, Marea Britanie sau Belgia, tocmai pentru a prezenta evoluţia şi noile chipuri ale spectacolelor pe care le facem la TGST.
Deschidere spre Europa
Microstagiunea de la Teatrul German de Stat din Timişoara s-a desfăşurat sub mottoul „Teatrul German din Timişoara în context european“. De pe 5 pe 8 decembrie, Teatrul German a prezentat patru producţii. În primele două seri au fost reprezentate „Ţinuturile joase“, în regia lui Niky Wolcz, şi „Shaking Shakespeare“ (foto), în regia lui Radu-Alexandru Nica.
Spectacolul „Neînţelegerea“, de Albert Camus, în regia lui Bocsárdi László, a fost reprezentat vineri seară, microstagiunea încheindu-se sâmbătă cu „Fetiţa din bolul peştelui auriu“, de Morris Panych, în regia lui Radu Afrim.
„Spectatorii au putut vedea ipostaze noi ale trupei, care a jucat în registre foarte diferite. Premiile şi nominalizările la UNITER din ultima perioadă arată calitatea teatrului pe care-l facem aici“, a adăugat Radu-Alexandru Nica, director artistic al TGST din 2011.
sursa:http://adevarul.ro/cultura/teatru/aniversare-60-ani-teatru-inlimba-germana-romania-1_50c60fd8596d720091e2b3df/index.html