image

Amânarea unui sfârșit inevitabil

„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi ale anului 2021.

Dezastrul în care intrase Italia condusă de Mussolini a dus la înlăturarea dictatorului de către demnitarii regimului și foștii săi complici din vremea în care regimul era în culmea puterii. Reunit în noaptea de 24 spre 25 iulie 1943, Marele Consiliu Fascist a votat debarcarea de la putere a lui „Il Duce“. După amiază, Mussolini a cerut o audienţă în faţa regelui, pentru a explica votul Marelui Consiliu, pe care îl considera consultativ, dar Victor Emanuel i-a răspuns că se vede obligat să-l numească în loc pe mareșalul Badoglio, adăugând: „Aţi devenit omul cel mai detestat al Italiei. Voi veghea să vă protejez de furia populară“. Cu alte cuvinte, Mussolini era arestat. Foștii parteneri deveniseră inamici, iar suveranul încheia pariul nefericit din 1922, prin care mizase pe Mussolini.

Pentru Hitler, situaţia era prea gravă – Axa se prăbușise – pentru a nu încerca să întreprindă ceva. În cele din urmă, cu multă șansă, operaţiunea de salvare a lui Mussolini a reușit și dictatorul italian s-a instalat la conducerea unui stat-marionetă, satelit al Germaniei naziste, Republica Socială de la Salo.

Hitler a folosit succesul operaţiunii de scoatere a lui Mussolini din captivitate pentru o amplă operaţiune de propagandă. Era tot ce mai putea face, pentru că înfrângerea se apropia inexorabil, soarta celor doi dictatori era pecetluită. Sfârșitul lui Mussolini a venit pe 28 aprilie 1945.

Rătăcind fără rost în apropierea graniţei elveţiene, a fost capturat de partizanii radicali comuniști, care l-au executat rapid, la o cotitură de drum, împreună cu Clara Petacci, amanta lui. Corpurile au fost aduse la Milano şi spânzurate de picioare în Piazzale Loreno. Imaginile macabre vor face ocolul lumii și vor ajunge și la Berlin, unde vor fi văzute de Adolf Hitler. Führerul va decide ca, după sinucidere, trupul său și al Evei Braun să fie incinerate, pentru a nu se repeta spectacolul de la Milano. Numai că Stalin avea alte planuri cu rămășiţele pământești ale lui Hitler. Dar asta este altă istorie, în care propaganda joacă un rol important.

Textul a fost publicat în numărul 268 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: Wikimedia Commons