Alertă maximă la Castrul Roman de la Bumbeşti Jiu! Hoţii de comori au distrus zona în care se află un sit arheologic foarte important
Căutătorii de comori au pătruns fără drept în zona Castrului Roman de la Bumbeşti Jiu, sit arheologic de cea mai mare importanţă, şi au făcut o serie de gropi pentru a fura obiecte din metal în vederea valorificării pe piaţa neagră, relatează ziaruladevarul.ro
Persoane necunoscute au pătruns cu detectoarele de metale în zona sitului arheologic din zona Bumbeşti Jiu şi au efectuat o serie de săpături în locurile indicate de aparatura din dotare. Gropile au fost acoperite cu bolovani, dar au fost descoperite întâmplător de arheologii gorjeni.
„Ne-am confruntat cu o situaţie deosebită în situl arheologic de la Bumbeşti Jiu, de categoria A, unde au fost făcute mai multe gropi de către anumite persoane care deţin detectoare în căutarea de monede sau obiecte metalice. Am depus o plângere penală la poliţie. Nu este vorba, propbabil, de «detectoriştii» cu care colaborăm, ci de unii care poate nu au înregistrate detectoarele respective. Săpăturile sunt ilegale şi riscă închisoarea pentru că nu au voie să pătrundă în siturile arheologice. Nu se ştie dacă au găsit ceva, dar, dacă au fost făcute gropi, probabil că au extras ceva de acolo. Rămâne să fie descoperiţi autorii. Din întâmplare am găsit gropile“, a spus arheologul Vasile Marinoiu.
Au acţionat la adăpostul ceţii
Vasile Marinoiu a făcut şi o mică investigaţie şi a aflat că două persoane au acţionat la adăpostul ceţii:„Ne-au spus persoanele de la restaurant din apropierea sitului ne-au spus că veneau aproape zilnic două persoane, mai ales pe timp de ceaţă. Ne-am dus după două zile şi erau făcute gropi proaspete, ceea ce înseamnă că au continuat săpăturile“.
Poliţiştii efectuează cercetări
Poliţiştii gorjeni au deschis un dosar penal şi efectuează cercetări pentru identificarea şi prinderea autorilor. „Se efectuează expertize şi cercetări specifice pentru a se stabili cum au apărut gropile respective şi cine sunt persoanele care le-au efectuat“, a spus Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Tezaurul găsit în Castrul Roman
Trei castre romane, două terme, ateliere şi aşezări civile formează ansamblul arheologic de la Bumbeşti Jiu. Castrul de Piatră Bumbeşti Jiu Gară, lângă care a existat şi o aşezare civilă de mare întindere, este cel mai bine păstrat dintre toate. Acesta se află la doar câţiva metri de Drumul European. Se mai păstrează din vechile construcţii doar urme de ziduri. Cea mai importantă piesă a descoperirilor făcute de arheologi la Bumbeşti Jiu este un tezaur format din 92 de monede de argint, reprezentând imaginea mai multor împăraţi romani. El a fost găsit, în anul 2002, în partea de nord a castrului Bumbeşti Jiu Gară.