A fost identificată cea mai veche inscripţie creştină
Cercetătorii au identificat cea mai veche inscripţie creştină descoperită până astăzi, oferind noi informaţii despre o sectă antică ce urmărea învăţăturile filosofului Valentinus.
Denumită oficial NCE 156, inscripţia, descoperită acum câteva decenii este scrisă în greacă şi a fost datată ca provenind din a doua jumătate a secolului al II-lea d.Hr. Singura altă scriere creştină din acea perioadă care a supravieţuit e mult mai fragilă, fiind scrisă pe papirus, şi conţine parte din evanghelii. Deşi această inscripţie din piatră nu citează niciun text biblic, ea face totuşi aluzie la credinţele creştine.
Savanţii cred că este vorba de o epigramă funerară ce conţine atât elemente creştine, cât şi păgâne. Autorul era probabil un adept al lui Valentinus, un învăţat creştin condamnat ulterior ca eretic. Descoperirea inscripţiei în apropierea Romei sugerează că o comunitate de adepţi ai acestui Valentinus ar fi trăit în zona Via Latina în secolul al II-lea. Învăţăturile lui Valentinus ar fi fost păstrate, în opinia specialiştilor, în Evanghelia lui Filip, o antologie de secol III descoperită în Egipt.
Există diferenţe importante între valentinieni şi creştinii timpurii. „Valentinienii în particular, şi gnosticii în general, nu ar fi acceptat martiriul”, spune un specialist.„Ei nu ar crede că ar fi greşit să facă ceea ce martirii creştini refuzau, precum să jure în numele lui Caesar. Valentinineii credeau că lumea fizică nu este importantă, astfel că ce faci tu în această lume nu contează.