A fost descoperită „inima“ Cetăţii Râşnov
După cinci luni de săpături arheologice, specialiştii au descoperit în turnul nord-estic al Cetăţii de Sus, sub munţi de moloz, un ancadrament gotic unic. În plus, cercetătorii au descoperit şi câteva reţele de drumuri ascunse care duc spre Cetate, unde se poat vedea şi acum urmele carelor.
Pentru a marca noile descoperiri, specialiştii au inaugurat astăzi „Casa Arheologiei", din Cetatea Râşnov. Vizitatorii pot descoperii aici istoria arheologiei de la bătrâna cetate, începând de la deschizătorul de drumuri, Sergiu Nicolaescu, care, prin peliculele turnate aici a atras atenţia specialiştilor, până la cele mai recente descoperiri, cum ar fi monezile din Turnul Gotic şi jucăriile vechi din ceramică.
O altă descoperire este chala cu cavaler, botezat „Andreas de Rosenau", care poartă pe scut trei flori ce pot fi asemănate cu rozele, reprezentative pentru oraşul Râşnov
„În perioada 2008-2009 aici nu s-au făcut săpături, nu s-au deschis magazine şi prin urmare, arheologii au putut să găsească întreaga istorie neatinsă. Am găsit urme de locuire încă din secolul al XIV-lea, se pare că aici a fost reşedinţa dintotdeauna a comandantului Cetăţii. Totul se petrece în jurul anilor 1350, perioadă ce coincide cu colonizarea Ţării Bârsei de către saşi, deci am putea spune că odată cu venirea saşilor probabil că a existat o autoritate militar-administrativă care-şi avea sediul aici", a spus istoricul Nicolae Pepene.
În Turnul gotic au fost descoperite urmele ţesăturilor, care decorau pereţii turnului.
„Este o întreagă poveste pe pereţii turnului. Ţesăturile , scara interioară, ancadramentul unic vorbesc despre faptul că această aşezare servea unui stăpân şi că nu este nicidecum vorba despre o cetate ţărănească", a spus Andrei Adrian Rusu, coordonatorul şantierului arheologic.