A fost descoperită cea mai veche «fabrică de bere» din lume
Arheologii israelieni au făcut o descoperire care indică faptul că oamenii au început să producă un fel de ”bere” primitivă în urmă cu 13.000 de ani.
În situl arheologic din peștera Raqefet, aflată în nordul Israelului, la sud de Haifa, au fost descoperite trei gropi, săpate în suprafața peșterii. Arheologii consideră că două dintre aceste gropi erau folosite pentru a depozita cereale sălbatice, iar a treia pentru a fermenta o băutură pe baza acestor cereale.
,,Dacă avem dreptate, atunci acesta este primul loc din lume unde este atestată producția de alcool de orice tip”, a spus Dani Nadel, profesor de arheologie la Universitatea din Haifa, citat de France24.
Probabil că această băutură era consumată la ceremonii (religioase sau funerare) în urmă cu 13 000 de ani, peștera fiind folosită de cultura Natufi pentru îngroparea morților.
,,Știm ce făceau Natufienii în peșteră. Aici își îngropau morții, pe o platformă de flori și plante și, aparent, tot aici produceau un lichid care arăta ca o supă, o băutură alcoolică”, susține profesorul Nadel, care precizează că lichidul ,,era diferit de berea din ziua de astăzi” și probabil că avea un conținut de alcool mult mai slab.
Această descoperire dovedește că producția de bere în Orientul Apropiat precede apariția culturilor de cereale cu câteva milenii.