A fost descoperită cea mai veche bază navală din Grecia Antică
O echipă de arheologi a descoperit ruinele primei baze navale construite în Grecia Antică, din perioada epocii de aur. Baza a fost înfiinţată în anul 493 î.Hr. În acea perioadă a reprezentat cel mai amre proiect de construcţii din lume şi a jucat un rol central în dezvoltarea Greciei şi a primului regim democratic din lume.
„Am descoperit baza navală care a găzduit prima flotă grecească din portul Mounichia, aflat în zona Piraeus-Atena. Credem că navele care s-au bătut la Salamina în 480 î.Hr. au ancorat acolo.”, spune Bjørn Lovén, profesor de arheologie clasică la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.
Cea mai veche bază navală a fost descoperită de Loven şi colegii săi încă din 2010, în timp ce lucra în cadrul Zea Harbour Project, un proiect de excavare a vechilor baze maritime din zona Atenei. Lucrările au fost împiedicate de activitatea maritimă de acolo, dar şi de pescari. La început, ei nu au găsit nimic. „ La fundul portului este o junglă de ancore, lanţuri de acore, funii şi alte obiecte asemănătoare. Iar vizibilitatea este la mai puţin de 20 de centimentri în fiecare zi.” spun cercetătorii.
În privinţa ruinelor celei mai vechi baze au primit un pont de la un pescar. El le-a povestit cum un copil a descoperit o coloană chiar în mijlocul portului. De asemenea, ei au găsit şi ruinele unor case care erau construite pe marginea apei, iar ele au fost datate în jurul perioadei 520 î.Hr. -480 î.Hr.
Sursa:sciencenordic.com