A fost descoperit─â cea mai veche baz─â naval─â din Grecia Antic─â jpeg

A fost descoperit─â cea mai veche baz─â naval─â din Grecia Antic─â

­čôü Grecia Antic─â
Autor: Redac╚Ťia

O echip─â de arheologi a descoperit ruinele primei baze navale construite ├«n Grecia Antic─â, din perioada epocii de aur. Baza a fost ├«nfiin┼úat─â ├«n anul 493 ├«.Hr. ├Än acea perioad─â a reprezentat cel mai amre proiect de construc┼úii din lume ┼či a jucat un rol central ├«n dezvoltarea Greciei ┼či a primului regim democratic din lume.

ÔÇ×Am descoperit baza naval─â care a g─âzduit prima flot─â greceasc─â din portul Mounichia, aflat ├«n zona Piraeus-Atena. Credem c─â navele care s-au b─âtut la Salamina ├«n 480 ├«.Hr. au ancorat acolo.ÔÇŁ, spune Bj├Şrn Lov├ęn, profesor de arheologie clasic─â la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

vgfgf jpg jpeg

Cea mai veche baz─â naval─â a fost descoperit─â de Loven ┼či colegii s─âi ├«nc─â din 2010, ├«n timp ce lucra ├«n cadrul Zea Harbour Project, un proiect de excavare a vechilor baze maritime din zona Atenei. Lucr─ârile au fost ├«mpiedicate de activitatea maritim─â de acolo, dar ┼či de pescari. La ├«nceput, ei nu au g─âsit nimic. ÔÇ× La fundul portului este o jungl─â de ancore, lan┼úuri de acore, funii ┼či alte obiecte asem─ân─âtoare. Iar vizibilitatea este la mai pu┼úin de 20 de centimentri ├«n fiecare zi.ÔÇŁ spun cercet─âtorii.

uiuiuu jpg jpeg

├Än privin┼úa ruinelor celei mai vechi baze au primit un pont de la un pescar. El le-a povestit cum un copil a descoperit o coloan─â chiar ├«n mijlocul portului. De asemenea, ei au g─âsit ┼či ruinele unor case care erau construite pe marginea apei, iar ele au fost datate ├«n jurul perioadei 520 ├«.Hr. -480 ├«.Hr. 

Sursa:sciencenordic.com