A fost descoperit primul schelet complet al unei "cămile de război" otomane în Europa centrală
Un schelet complet al unei cămile îngropate în secolul al XVII-lea într-o pivniţă austriacă a fost dezhumat. Cercetătorii care analizează rămăşiţele au arătat că animalul era extrem de valoros pentru armata Imperiului Otoman, informează BBC.
A fost lăsată în urmă sau vândută în oraşul Tulln, după asediul otoman asupra Vienei, în 1683.
Analizele ADN arată că animalul – primul schelet de cămilă găsit intact în Europa centrală – era un hibrid între dromader şi bactriană, extrem de popular în armată.
Au fost descoperite şi defecte ale oaselor, ceea ce sugerează că a purtat harnaşament şi a fost călărită.
Cercetătorii au găsit scheletul printre vechi obiecte de gospodărie, ulcioare, farfurii şi tigăi care fuseseră aruncate în pivniţă.
Autorul Alfred Galik spunea că a fost nevoie de ceva timp până să realizeze că echipa de arheologi a dat peste un obiect destul de neobişnuit. „Prima dată am văzut mandibula, care arăta cam ca a unei bovine ciudate;apoi am văzut vertebrele cervicale care semănau cu ale unui cal”, a declarat dr. Galik pentru BBC. „În final, oasele lungi şi oasele picioarelor au făcut posibilă identificarea scheletului ca [aparţinând] unei cămile”.
Deşi au mai fost găsite alte schelete parţiale, inclusiv câteva datând din epoca romană, aceasta este prima dată când se descoperă o cămilă întreagă în Europa centrală.
Forma craniului – precum şi alte teste genetice – a confirmat că animalul a fost conceput de o mamă dromader – cu o singură cocoaşă – şi un tată care era cămilă bactriană – cu două cocoaşe.
„Astfel de încrucişări nu erau neobişnuite în acele vremuri”, a declarat dr. Galik. „Hibrizii erau mai uşor de manevrat, mai rezistenţi şi mai mari decât părinţii lor. Aceste animale erau potrivite mai ales pentru folosirea în scop militar”.
În bătălia din 1683 pentru Viena s-a folosit o armată puternică, o cavalerie de 20.000 de oameni condusă de aliaţii polonezi ai austriecilor. Dar forţele otomane au folosit atât cai, cât şi cămile pentru a transporta bunuri sau pentru luptă.
Scheletul din Tulln arată o uzură simetrică ceea ce indică faptul că animalul fusese călărit, dar nu există vreo evidenţă de tensiune a oaselor, caracteristică a animalelor de povară, spune dr. Galik. Acesta era un animal bine îngrijit şi valoros.
Interesant este şi faptul că a fost găsită în oraş, care a fost înconjurat, dar niciodată capturat de otomani.
Cercetătorii indică faptul că este posibil ca animalul să fi fost vândut sau lăsat în urmă de invadatori, după ce au pierdut bătălia pentru Viena. Oamenii din oraş ar fi putut să o păstreze ca pe o curiozitate.
Aceasta ar putea fi şi explicaţia pentru ce nu a fost ucisă şi mâncată, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă rămânea în armată. Această practică este probabil responsabilă pentru că specimene intacte precum acesta se găsesc foarte rar. Singurul schelet de cămilă găsit intact în fostele teritorii ale Imperiului Otoman a fost un dromader, recuperat din portul antic Yenikapi, din Istanbul.