A fost descoperit primul schelet complet al unei "cămile de război" otomane în Europa centrală jpeg

A fost descoperit primul schelet complet al unei "cămile de război" otomane în Europa centrală

Un schelet complet al unei c─âmile ├«ngropate ├«n secolul al XVII-lea ├«ntr-o pivni┼ú─â austriac─â a fost dezhumat. Cercet─âtorii care analizeaz─â r─âm─â┼či┼úele au ar─âtat c─â animalul era extrem de valoros pentru armata Imperiului Otoman, informeaz─â BBC. 

A fost l─âsat─â ├«n urm─â sau v├óndut─â ├«n ora┼čul Tulln, dup─â asediul otoman asupra Vienei, ├«n 1683.

Analizele ADN arat─â c─â animalul ÔÇô primul schelet de c─âmil─â g─âsit intact ├«n Europa central─â ÔÇô era un hibrid ├«ntre dromader ┼či bactrian─â, extrem de popular ├«n armat─â.

 Au fost descoperite ┼či defecte ale oaselor, ceea ce sugereaz─â c─â a purtat harna┼čament ┼či a fost c─âl─ârit─â.

Cercet─âtorii au g─âsit scheletul printre vechi obiecte de gospod─ârie, ulcioare, farfurii ┼či tig─âi care fuseser─â aruncate ├«n pivni┼ú─â.

Autorul Alfred Galik spunea c─â a fost nevoie de ceva timp p├ón─â s─â realizeze c─â echipa de arheologi a dat peste un obiect destul de neobi┼čnuit. ÔÇ×Prima dat─â am v─âzut mandibula, care ar─âta cam ca a unei bovine ciudate;apoi am v─âzut vertebrele cervicale care sem─ânau cu ale unui calÔÇŁ, a declarat dr. Galik pentru BBC. ÔÇ×├Än final, oasele lungi ┼či oasele picioarelor au f─âcut posibil─â identificarea scheletului ca [apar┼úin├ónd] unei c─âmileÔÇŁ.

 82057460 89008 jpg jpeg

De┼či au mai fost g─âsite alte schelete par┼úiale, inclusiv c├óteva dat├ónd din epoca roman─â, aceasta este prima dat─â c├ónd se descoper─â o c─âmil─â ├«ntreag─â ├«n Europa central─â.

Forma craniului ÔÇô precum ┼či alte teste genetice ÔÇô a confirmat c─â animalul a fost conceput de o mam─â dromader ÔÇô cu o singur─â cocoa┼č─â ÔÇô ┼či un tat─â care era c─âmil─â bactrian─â ÔÇô cu dou─â cocoa┼če.

ÔÇ×Astfel de ├«ncruci┼č─âri nu erau neobi┼čnuite ├«n acele vremuriÔÇŁ, a declarat dr. Galik. ÔÇ×Hibrizii erau mai u┼čor de manevrat, mai rezisten┼úi ┼či mai mari dec├ót p─ârin┼úii lor. Aceste animale erau potrivite mai ales pentru folosirea ├«n scop militarÔÇŁ.

├Än b─ât─âlia din 1683 pentru Viena s-a folosit o armat─â puternic─â, o cavalerie de 20.000 de oameni condus─â de alia┼úii polonezi ai austriecilor. Dar for┼úele otomane au folosit at├ót cai, c├ót ┼či c─âmile pentru a transporta bunuri sau pentru lupt─â.

Scheletul din Tulln arat─â o uzur─â simetric─â ceea ce indic─â faptul c─â animalul fusese c─âl─ârit, dar nu exist─â vreo eviden┼ú─â de tensiune a oaselor, caracteristic─â a animalelor de povar─â, spune dr. Galik. Acesta era un animal bine ├«ngrijit ┼či valoros.

simeon stalpnicul png

Interesant este ┼či faptul c─â a fost g─âsit─â ├«n ora┼č, care a fost ├«nconjurat, dar niciodat─â capturat de otomani.

Cercet─âtorii indic─â faptul c─â este posibil ca animalul s─â fi fost v├óndut sau l─âsat ├«n urm─â de invadatori, dup─â ce au pierdut b─ât─âlia pentru Viena. Oamenii din ora┼č ar fi putut s─â o p─âstreze ca pe o curiozitate.

Aceasta ar putea fi ┼či explica┼úia pentru ce nu a fost ucis─â ┼či m├óncat─â, a┼ča cum s-ar fi ├«nt├ómplat dac─â r─âm├ónea ├«n armat─â. Aceast─â practic─â este probabil responsabil─â pentru c─â specimene intacte precum acesta se g─âsesc foarte rar. Singurul schelet de c─âmil─â g─âsit intact ├«n fostele teritorii ale Imperiului Otoman a fost un dromader, recuperat din portul antic Yenikapi, din Istanbul.