A fost descoperit cel mai mare tezaur monetar din perioada Dinastiei Hasmoneilor
O nouă descoperire arheologică oferă noi date cu privire la perioada Dinastiei Hasmoneilor, arheologii aducând la lumină un tezaur de 160 de monede cu o vechime de peste 2.000 de ani, conform unui anunț al Universității din Haifa.
Monedele datează din anii 80 - 79 î.Hr și poartă efigia regelui Alexander Jannaeus, cunoscut și după numele său evreiesc Jonathan (Ionatan Alexandru Ianai), care a domnit în perioada 103 - 76 î.Hr. și a fost nepotul lui Simon Hasmoneiul (Simon Maccabeul), unul dintre conducătorii revoltei împotriva Imperiului Seleucid, și care este comemorat în perioada de 8 zile a Sărbătorii Hanuka, informează Agerpres.
Pe fiecare monedă se află o stea cu 8 colțuri în jurul căreia se află inscripția în aramaică „Regele Alexander”, iar pe cealaltă parte se află o ancoră și un text în limba greacă.
Hasmoneii au fost o dinastie ebraică ce a condus Iudeea în perioada secolelor II-I î.Hr. Această dinastie a jucat un rol esențial în restaurarea independenței iudeilor și a identității lor culturale într-o perioadă de dominație străină.
Dr. Yoav Farhi, curator al Pavilionului Monedelor Timpurii de la Muzeul Eretz Israel din Tel Aviv, a subliniat raritatea acestei descoperiri, în special în cadrul unor săpături arheologice organizate. Acest tezaur este unul dintre cele mai mari descoperite în Israel și oferă informații importante cu privire la Dinastia Hasmoneilor, conform acestuia.
Săpăturile s-au desfășurat în locația unui popas antic, în care se află și o baie rituală de purificare, un bazin de depozitare și alte structuri, aflate pe ceea ce era odată principalul drum ce ducea la fortăreața Sartaba (Alexandrion), construită de regele Alexander Jannaeus.