75 de ani de la închiderea lagărului de la Jasenovac jpeg

75 de ani de la închiderea lagărului de la Jasenovac

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia

Evreii, s├órbii ╚Öi romii din Croa╚Ťia au participat, miercuri, la ceremonia oficial─â de omagiere a victimelor lag─ârului de la Jasenovac, dup─â ce boicotaser─â ceremoniile ├«n ultimii 5 ani pentru a denun╚Ťa ascensiunea ÔÇ×revizionismuluiÔÇŁ ├«n aceast─â ╚Ťar─â.

Lag─ârul de la Jasenovac, considerat ÔÇ×Auschwitz-ul croatÔÇŁ din cauza atrocit─â╚Ťilor petrecute ├«n acest loc, a fost condus de regimul usta╚Ö care a persecutat ╚Öi masacrat sute de mii de s├órbi, evrei, romi ╚Öi opozan╚Ťi croa╚Ťi ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Miercuri, ├«n timpul celei de-a 75-a anivers─âri de la destructurarea lag─ârului, reprezentan╚Ťi ai s├órbilor, romilor, evreilor ╚Öi croa╚Ťilor antifasci╚Öti au participat la comemor─âri al─âturi de ├«nal╚Ťi reprezentan╚Ťi croa╚Ťi, pentru a omagia victimele ├«n fa╚Ťa monumentului ├«n form─â de petale de floare, ├«n─âl╚Ťat ├«n memoria lor, relateaz─â Agerpres.

Guvernul conservator croat a fost criticat ├«n ultimii ani pentru sl─âbiciunea ripostei sale ├«n fa╚Ťa unei resurgen╚Ťe a ideologiei usta╚Öe.

├Än Croa╚Ťia usta╚Ö─â, efemerul Stat Independent Croat (NDH) aliat Germaniei naziste, care ├«ngloba de asemenea ├«ntreaga Bosnie, existau aproximativ 80 de lag─âre de deten╚Ťie.

Jasenovac 1 jpg jpeg

Lag─ârul de exterminare de la Jasenovac a fost cel mai mare ╚Öi mai brutal dintre ele. Numero╚Öi de╚Ťinu╚Ťi au fost extermina╚Ťi cu lovituri de ciocan, cu╚Ťit sau lapida╚Ťi.

Num─ârul victimelor constituie un subiect controversat, mai ales dup─â r─âzboaiele s├óngeroase care au caracterizat destr─âmarea fostei Iugoslavii ├«n anii 1990. Estim─ârile variaz─â de la circa 83.000, potrivit Muzeului de la Jasenovac, la 700.000 de victime, potrivit surselor s├órbe. Memorialul Holocaustului de la Washington evalueaz─â la r├óndul s─âu num─ârul victimelor la 100.000.