75 de ani de la închiderea lagărului de la Jasenovac
Evreii, sârbii și romii din Croația au participat, miercuri, la ceremonia oficială de omagiere a victimelor lagărului de la Jasenovac, după ce boicotaseră ceremoniile în ultimii 5 ani pentru a denunța ascensiunea „revizionismului” în această țară.
Lagărul de la Jasenovac, considerat „Auschwitz-ul croat” din cauza atrocităților petrecute în acest loc, a fost condus de regimul ustaș care a persecutat și masacrat sute de mii de sârbi, evrei, romi și opozanți croați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Miercuri, în timpul celei de-a 75-a aniversări de la destructurarea lagărului, reprezentanți ai sârbilor, romilor, evreilor și croaților antifasciști au participat la comemorări alături de înalți reprezentanți croați, pentru a omagia victimele în fața monumentului în formă de petale de floare, înălțat în memoria lor, relatează Agerpres.
Guvernul conservator croat a fost criticat în ultimii ani pentru slăbiciunea ripostei sale în fața unei resurgențe a ideologiei ustașe.
În Croația ustașă, efemerul Stat Independent Croat (NDH) aliat Germaniei naziste, care îngloba de asemenea întreaga Bosnie, existau aproximativ 80 de lagăre de detenție.
Lagărul de exterminare de la Jasenovac a fost cel mai mare și mai brutal dintre ele. Numeroși deținuți au fost exterminați cu lovituri de ciocan, cuțit sau lapidați.
Numărul victimelor constituie un subiect controversat, mai ales după războaiele sângeroase care au caracterizat destrămarea fostei Iugoslavii în anii 1990. Estimările variază de la circa 83.000, potrivit Muzeului de la Jasenovac, la 700.000 de victime, potrivit surselor sârbe. Memorialul Holocaustului de la Washington evaluează la rândul său numărul victimelor la 100.000.